Jerusalem: Grupa Jevreja ustala protiv ubijanja djece u Gazi

Jerusalem – 02:00

Grupa jevrejskih aktivista u Jerusalemu je protestovala protiv ubijanja djece u Pojasu Gaze, javlja Anadolu Agency (AA).

Članovi grupe “Jevreji protiv genocida” okupili su se ispred Vrhovnog suda u Zapadnom Jerusalemu noseći lutke u znak protesta protiv izraelskih napada na Gazu.

“Donijeli smo lutke kako bi pokazali da smo protiv ubijanja djece u Gazi”, rekla je za AA Neta Golan, glasnogovornica ove grupe.

Prema njenom mišljenju na tom području postoji aparthejd koji razdvaja Izrael i Palestinu.

“Izraleski Vrhovni sud je doprinio tom aparthejdu i genocidu nad Palestincima. Izraleski sudovi jednostavno oslobađaju krivice izraelske ratne zločince”, smatra ova Jevrejka.

Drugi članovi ove grupe koji su protestovali protiv izraelskih napada tvrde da Izrael krši međunarodno pravo ubijanjem nevine djece i žena u Gazi.

Napominju kako međunarodna zajednica mora učiniti mnogo više kako bi pomogla da djeca u Gazi ne žive u strahu od granata.


Gaza – 20:37

Zvaničnik Hamasa kaže da je ta grupa odbila Izraelov prijedlog o produženju primirja do ponoći, javlja AP.


Gaza – 19:30

Izrael tvrdi da su rakete ispaljene iz Gaze prema Izraelu, nakon 12 sati primirja, javlja AFP.

Pariz – 18:33 

Francuska policija je suzavcem smirivala sukob, kada je na hiljade demonstranata izašlo na ulice da protestuje protiv nasilja u Gazi, uprkos zabrani takvih okupljanja.

Ministar unutrašnjih poslova je ranije pozvao organizatore demonstracija da poštuju zabranu, zbog mogućeg antisemitskog nasilja.

Najmanje 3,000 ljudi se okupilo na Trgu republike u istočnom Parizu.


Tel Aviv – 17:58

Izraelska policija je zabranila protestno okupljanje protiv napada na Gazu, zakazano za 20 sati po lokalnom vremenu, zbog “sigurnosnih zabrinutosti”, oko velikih okupljanja na otvorenom.


Tel Aviv – 17:45 

Izraelsko ministarstvo sigurnosti je pristalo produžiti prekid paljbe za četiri sata, čime će primirje trajati do ponoći.

Izraelska TV stanica Channel 10 je rekla da je produženje odobreno dva sata prije isteka primirja, te nakon što su američki generalni sekretar John Kerry i drugi međunarodni lideri pozvali na duže primirje.


Pariz – 17:30

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu je danas u Parizu izjavio da će Turska nastaviti sa naporima ka postizanju trajnog primirja u Gazi i zaustavljanju ubijanja nevinih civila među kojima ima žena i djece, javlja Anadolija.

“Imajući u vidu nadolazeći Ramazanski bajram, Turska će dodatno pojačati diplomatske aktivnosti kako bi se se došlo do trajnog primirja. Od samog početka Turska je činila velike napore kako bi se zaustavili sukobi. Posljednjih nekoliko dana sa Johnom Kerryjem sam nekoliko puta razgovarao o ovom pitanju. Danas nastavljamo sa diplomatskim naporima. Ustvari, približili smo se postizanju primirja, ali ga je izraelska strana u posljednjem momentu odbacila. Nastavljamo sa naporima dok ne postignemo rješenje”, rekao je Davutoglu.


Gaza – 17:00

Više od 60 tijela poginulih Palestinaca izvučeno je iz ruševina u Gazi već na samom početku dvanaestosatnog primirja.


Nicole Johnston o stanju u Gazi nakon primirja


Gaza – 16:32

Broj ubijenih Palestinaca prešao je 1.000 javlja palestinsko Ministarstvo zdravlja.


Pariz – 15:34

Ministri vanjskih poslova iz SAD-a, Evrope i Bliskog istoka pozvali su na produžavanje 12-satnog prekida vatre između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

“Svi mi pozivamo obje strane da produže prekid vojnih aktivnosti koji je trenutno na snazi”, rekao je ministar vanjskih poslova Francuske, Laurent Fabius.

“Svi želimo, što je prije moguće, ispregovarati prekid vatre koji odgovara i izraelskim potrebama u smislu sigurnosti i Palestincima u smislu socijalno-ekonomskog razvoja Gaze, te pristupa teritoriji Gaze, rekao je Fabius.


Gaza – 14:30

Dok traje palestinsko-izraelski prekid vatre Palestinci se pokušavaju vratiti svakodnevnom životu. Od gradića Shujaiyya koji je smješten istočno od grada Gaza ostala je doslovno ruševina, javlja Anadolu Agency.

Ovaj grad proteklih nekoliko dana bio je izložen konstantnim kopnenim i zračnim napadima izraelske vojske. U gradu je poginulo je nekoliko stotina ljudi, mnogo žena i djece. Poginuli su stradali pretežno od bombi. Grad je zbog snažnog bombradovanja pretvoren u gomilu ruševina. 


Gaza – 13:58

Nakon što je uspostavljeno 12-satno primirje, stanovnici Gaze su izašli iz skrovišta da procijene štetu.

Izvor: Anadolija


Tel Aviv – 09: 39

Izraelska vojska navodi da se do sada pridržava dogovorenog primirja.


Gaza – 02:06

Hamas i Izrael su dogovorili 12-satno humanitarno primirje čiji je početak zakazan za subotu u četiri sata ujutro. Glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri rekao da je njegov pokret, zajedno sa svim oružanim grupama u Gazi, pristao na privremeni prekid vatre, uz posredovanje Ujedinjenih nacija, objavila je novinska agencija Reuters.

Najava o primirju dolazi samo nekoliko sati nakon što je izraelski kabinet odbacio uslove za prekid vatre koje je iznio američki državni sekretar John Kerry.


Beit Hanoun – 22:47

Pripadnici vojnog krila Hamasa brigade Ezzeldin Al-Qassam ubili su u gradu Beit Hanounu deset izraelskih vojnika, javlja Anadolija.

“Naši borci su uhvatili u zamku 15 vojnika izraelskih jedinica u gradu Beit Hanoun na sjeveru Gaze. U sukobima koji su izbili deset izraelskih vojnika je poginulo”, navode u saopćenju.

Kako kaže, u sukobima su korištene i rakete tipa RPG.

Izraelska vojska još ništa nije saopćila vezano za ovaj događaj. Kako se navodi, brigade Ezzeldin Al-Qassam su pogodile i jedan avion izraelske vojske.


Kairo – 22:39

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je američkom državnom sekretaru Johnu Kerryju da će Izrael započeti 12-satni prekid vatre u subotu sa početkom u 7:00 sati po lokalnom vremenu, rekao je neimenovani američki izvor, a prenio Reuters.

Zvaničnik je tu izjavu dao u Kairu, odgovarajući na pitanje novinara o Kerryjevoj ranijoj izjavi na večerašnjoj konferenciji za novinare da je Netanyahu spreman na gest dobre volje.


Tel Aviv – 22:30

Prema javljanjima izraelskih medija, izraelski kabinet razmatra prijedlog američkog državnog sekretara Johna Kerryja o 12-satnom prekidu vatre u Gazi, tokom kojeg će vojska nastaviti sa traženjem “terorističkih tunela”, ali ih neće raznositi tunele i neće otvarati vatru.

Nakon višesatnog vijećanja, ministri su napravili pauzu, a nastavit će sastanak kasnije u petak navečer ili u subotu, prenijeli su izraelski mediji.