Jeremy Corbyn tražit će drugo glasanje o Brexitu

Corbyn će od stranačke liste tražiti da uputi poziv za drugi referendum o Brexitu (EPA)

Čelnik britanske opozicijske laburističke stranke Jeremy Corbyn tražit će od stranačke liste da podrži poziv za drugi referendum o Brexitu, rečeno je iz njegove stranke.

Corbyn će u ponedjeljak navečer reći laburističkoj listi da je stranka “posvećena tome da progura ili podrži amandman upućen javnosti za glasanje kako bi se spriječio štetni torijevski Brexit, koji se nameće zemlji”, stojii u saopćenju objavljenom na sajtu stranke.

Čelnik laburista rekao je da će podnijeti amandman kojim se traži ostanak Velike Britanije u carinskoj uniji s EU-om nakon Brexita.

Ako amandman ne bude prihvaćen, Corbyn planira drugi amandman o održavanju drugog referenduma o Brexitu.

Objava je uslijedila nakon što je britanska premijerka Theresa May u subotu odgodila očekivano “smisleno glasanje” o sporazumu koji je dogovorila s EU-om.

May je rekla da će liste imati njen stav u vezi s razlazom prije 13. marta. Velika Britanija zvanično istupa iz članstva u EU-u 29. marta.

‘Racionalno rješenje’

Produženje pregovora o Brexitu “racionalno je rješenje” za trenutni zastoj, rekao je u ponedjeljak predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk.

Tusk se u nedjelju sastao s britanskom premijerkom Theresom May, na margini samita EU-a s Arapskom ligom u egipatskom ljetovalištu Sharm el-Sheikhu.

Govoreći novinarima u ponedjeljak, rekao je da su razgovarali o “pravnom i proceduralnom kontekstu potencijalnog produženja” pregovora, prenosi agencija Hina.

“Vjerujem da bi u situaciji u kojoj se nalazimo produženje bilo racionalno rješenje”, rekao je.

“Ali premijerka May i dalje vjeruje da će još moći izbjeći taj scenarij.”

“Što bude bliže 29. mart, veće su šanse za produženje”, dodao je Tusk.

Nezavisno od ishoda pregovora, države članice EU-a pokazat će “maksimalno razumijevanje i dobru volju”, ustvrdio je.

Izvor: Al Jazeera i agencije