Jeremy Corbyn, radikalni ljevičar koji voli Palestinu

Jeremy Corbyn obećava da će Izraelu nametnuti zabranu prodaje oružja ako bude izabran za premijera (AP)

Vođa britanske opozicije, ljevičar Jeremy Corbyn, postaje ovisnik o političkim bitkama, što zadivljuje svakog ko prati njegovu bogatu biografiju uspinjanja na čelo Laburističke stranke, najveće opozicione stranke u zemlji.

Ustrajava i uspješno se nosi s izazovima da ostane na čelu stranke, uprkos zavjerama “Blairove struje” (koja se vezuje za bivšeg premijera Tonyja Blaira) unutar stranke s ciljem da sruši Corbyna s te pozicije.

Također, bitno je spomenuti njegovo hrabro suprotstavljanje izraelskom lobiju koji ga je pokušao optužiti za antisemitizam.

Corbyn je rođen 1949. godine, a po političkom angažmanu je poznat još iz mladalačkih dana.

Raoditelji ‘iz Španskog rata’

Od roditelja ljevičara, koji su se upoznali na demonstracijama protiv Španskog rata, naslijedio je predanost ovom pristupu.

Njihov sin Jeremy je potom vodio koaliciju Zaustavite rat i bio na čelu demonstracija protiv rata u Iraku 2003. godine.

Corbyn je izabran za zastupnika iz regije Islington, sjeverni London, 1983. godine.

Nakon dolaska na čelo Laburističke stranke, 12. septembra 2015. godine, nije želio mijenjati način svog života.

I dalje živi u skromnom stanu s trećom suprugom, a kao prevozno sredstvo koristi bicikl.

Corbynu je od početka bilo jasno da će se na političkom putu suočavati s brojnim poteškoćama.

Ovaj britanski političar, koji je oličenje radikalne ljevice u stranci, vodio je bitke za nametanje svoga prisustva nakon godina dominacije centrističke struje, čije je stubove u Laburističkoj stranci postavio Blair.

Nametanje poreza bogatima

Corbyn počinje raditi na mijenjaju pravila u stranci, nastoji privući mlade ljude iz stranke svojim reformističkim idejama i sklonosti socijalnim pitanjima, kroz nametanje poreza bogatima i ograničavanja maksimalne visine plate, imajući u vidu znatno povećanje plata viših poslodavaca.

Corbyn je 533 puta glasao protiv vodstva stranke od kada je Blair došao na vlast 1997. godine, da bi shvatio da dolazak na čelo stranke nije tako lagan zadatak.

Nakon Blairovog odlaska sa vodeće pozicije, dolazi do slabosti u rukovođenju strankom zbog pretjerane usmjerenosti prema kapitalizmu, što se kosi s etikom stranke.

Corbyn je uzeo na sebe obavezu da vrati stranku njenim izvornim idejama.

Izraziti ljevičar Corbyn upozorio je na “sistem tržišta” koji je usvojila Evropska unija, ali nije iznosio jasne stavove o članstvu Velike Britanije u Uniji, rekavši samo kako je nezadovoljan njenim trenutnim stanjem.

Corbynov ekonomski program podržalo je četrdesetak ekonomista u otvorenom pismu 2017. godine.

Za bolji odnos prema migrantima

Izgleda da su najveći problemi za Corbyna počeli kada je izabran za lidera stranke prije tri godine.

Nakon 32 godine provedene u krajnje lijevom uglu stranke, na prvom krugu izbora za vodeće mjesto stranke pobijedio je sa 59,5 posto glasova podrške.

Njegova pobjeda je bila šok za struju stranačkih uglednika, koji su upozorili na to koliko je opasno da stranka ode u radikalno ljevičarskom pravcu.

Žestoko su ga napali i izraelski mediji, opisujući ga antisemitom, jer pokret Hamas ne smatra terorističkim pokretom i zbog obećanja da će nametnuti zabranu prodaje oružja Izraelu ako bude izabran za premijera.

Corbyn je mirovni aktivista, te član koalicije Zaustavite rat i Kampanje za nuklearno razoružanje.

Također, poziva na bolji odnos prema migrantima, izjavljujući da su pridonijeli razvoju Velike Britanije.

Priznat će palestinsku državu

Pozvao je britansku vladu da im pomogne kako bi slijedili primjer Njemačke.

Na ovogodišnjem kongresu Laburističke stranke u Liverpoolu podizane su palestinske zastave, što je bio jasan pokazatelj da pritisci s kojima se suočavaju stranka i njen lider neće promijeniti njegove stavove vezano za palestinsko pitanje.

Zastave Velike Britanije, Laburističke stranke i Palestine bile su jedine istaknute u sali.

Istovremeno je usvojena peticija kojom se osuđuje izraelska upotreba prekomjerne sile za suzbijanje demonstracija u Gazi i traži zaustavljanje prodaje oružja Izraelu, te naglašava da će stranka priznati palestinsku državu ako pobijedi na sljedećim izborima.

Izvor: Al Jazeera