Jeremićev prvi radni dan u UN-u

U New Yorku je počela 67. sjednica Generalne skupštine Ujedinjenih naroda. Na mjestu predsjednika je poznato lice bivšeg ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Jeremića. Kako je protekao njegov prvi dan na novom poslu, priča novinar Al Jazeere Marko Subotić.

Dug put prešao je Vuk Jeremić i dosta koraka napravio kako bi od savjetnika predsjednika Srbije, preko ministra vanjskih poslova, došao do sadašnje funkcije, predsjednika generalne skupštine UN-a. Rukovanje i čestitke Ban Ki Moona, zagrljaj i predavanje čekića katarskog ambasadora, koji je u prethodnih 12 mjeseci vodio Generalnu skupštinu. Predaja čekića bila je kraj jedne i početak nove, 67. Sjednice.

Prvi sastanak novoizabranog predsjednika bio je upravo sa svojim prethodnikom koji mu je prenio svoja iskustva o vođenju Generalne skupštine.

“Radujem se da ću vidjeti nastavak onog sto je do sada postignuto. Uvjeren sam da će novoizabrani predsjednik učiniti dosta toga, naročito pošto je kao svoju glavnu temu izabrao medijaciju”, kazao je predstavnik Katara u UN-u i bivši predsjednik Generalne skupštine Nassir Abdulaziz Al-Nasser.  

Mirno rješenje

Da predsjedavanje Generalnom skupštinom UN-a neće biti lak posao priznaje i sam Vuk Jeremić, koji kaže da će svi svjetski problem tražiti rješenje u zgradi UN-a. Zbog toga je moto njegovog predsjedavanja pokušaj pronalaska mirnog rješenja za sve probleme.

Kako vidi rješavanje najvažnijih svjetskih problema, Vuk Jeremić će Ujedinjenim narodima predstaviti već ove nedjelje kada i zvanično počinje nova sesija Generalne skupštine.

Predsjednik Generalne skupštine UN-a Vuk Jeremić je rekao: “Narednih 12 meseci biće izuzetno intenzivni za međunardone odnose. Čak i da ne dođe do bilo kakvih novih događanja bilo gde na svetu, što veliki broj ljudi ipak očekuje.”

Veliki izazov

Jeremić će predsjedavati u trenutku kada se na East Riveru bude raspravljalo o Siriji, Iranu, ali i prijemu Palestine u redove Generalne skupštine. Takvu složenu situaciju bi, kako kaže Jeremić, Srbija trebalo da iskoristi.

“Srbija će biti tačka preko koje se jedan veliki broj razgovora i pregovora vrši preko Generale skupštine. Očekujem da će to povećati međunarodnu vidljivost naše zemlje, a i pružiti nam priliku  da zastupamo interese u jednom složenom vremenu”, kazao je Jeremić.

Prvi veliki izazov za Jeremića biće generalna debata, koja počinje sljedeće sedmice, kada će ugostiti sve svjetske lidere.

Ingerencije predsjednika

Srđan Kerim, nekadašnji predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih naroda od septembra 2007. do septembra 2008. godine, za Al Jazeeru je rekao da su ingerencije predsjednika GS-a regulirane poveljom UN-a i to govori da je riječ o prvoj i najvećoj funkciji u sistemu, te zbog toga traje samo godinu dana. U suprotnom, vlast bi bila koncentrirana u rukama samo jedne osobe. Funkcija predsjednika GS-a je inokosna funkcija, on nije delegat samo svoje zemlje, već je izabran kao predsjednik Generalne skupštine svih zemalja. Njegov zadatak je da ih vodi, određuje agendu u godinu dana mandata i da kooridinira sve aktivnosti na takav način da Ujedinjeni narodi funkcioniraju u skladu sa svojim imenom, kazao je Kerim.

Na pitanje kako on gleda na činjenicu da će narednih godinu dana predsjednik biti nekadašnji ministar vanjskih poslova Srbije i šta to može da donese za Srbiju, Kerim je rekao da u 67 dosadašnjih zasjedanja na poziciji predsjednika GS-a bilo samo tri predstavnika iz bivše Jugoslavije. To je velika odgovornost, ne samo za Srbiju, već i za cijelu regiju, dodao je Kerim. Predstavnik istočne grupe je taj koji se kandidira i koji bude na kraju izabran. On mora voditi računa da predstavlja cijelu istočno-evropsku grupu, kaže Kerim.

Potrošači usluga UN-a

Za Srbiju kao državu, to je dobra mogućnost da afirmira svoju međunarodnu poziciju, smatra Kerim. Za regiju, bili smo potrošači usluga najgore vrsta UN-a, plavi šljemovi su bili stacionirani u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, na Kosovu i u Makedoniji, a sada smo prevazišli to stanje i postali producenti mira i stabilnosti u UN-u, samim tim što je predstavnik iz regija dobio priliku da vodi GS, ocijenio je Kerim.

Kerim smatra da ne treba špekulirati da Rusija može imati značajniji utjecaj na predsjedavanje Jeremića, obzirom da je podržala njegovu kandidaturu. U Vijeću sigurnosti odgovornost je podijeljena među pet stalnih članica, SAD-a, Francuske, Velike Britanije, Kine i Rusije, a predsjednik Generalne skupštine mora voditi računa da GS i Vijeće sigurnosti dobro sarađuju i to iz mjeseca u mjesec. Jeremić će imati priliku svakog mjeseca razgovarati sa aktuelnim predsjednikom Vijeća sigurnosti, koji se na toj poziciji mjesečno rotira. Obzirom na te činjenice, nema smisla pominjati posebnu ulogu Rusije, smatra Kerim.  

Izvor: Al Jazeera