Jeremić: Poziv za saslušanje je političko zastrašivanje

Bivši ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvan je da dođe u prostorije Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u svojstvu građanina, radi prikupljanja obavještenja o slučaju “Gardisti”.

Jeremić je poziv objavio na svom nalogu na Twitteru, a mada se u pozivu navodi da se policiji javi odmah, on to još nije učinio.

Izjavu bi trebao dati radi prikupljanja obavještenja u predistražnom postupku. U pozivu se navodi i broj predmeta “KTN 295/08”, pod kojim je, prema dostupnoj dokumentaciji Ustavnog suda, zaveden slučaj od 5. oktobra 2004. godine, kada su na stražarskim mjestima u kasarni na Topčideru, pod još nerazjašnjenim okolnostima, poginula dvojica gardista, Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović. 

„Ja smatram da je za žaljenje činjenica da se jedna tragedija poput smrti mladih ljudi, gardista, zloupotrebljava u političke svrhe. Ja ne verujem da mogu značajno da doprinesem istrazi, ali u svakom slučaju ja ću se odazvati svakom pozivu. Lično mislim da je posredi i zastrašivanje prvog dana mog povratka u zemlju, ali to se neće desiti, ja nisam nekoko se lako da zastrašiti“, kazao je Jeremić.

Porodice gardista tražile saslušanje Jeremića

Reporter Al Jazeere Marko Subotić javlja kako je Jeremića prije dva dana pomenula zastupnica porodice ubijenih gardista.

„Oni navode da je Jeremić možda bio prva osoba koja je čula da su gardisti ubijeni“, javlja Subotić.

Jeremić je prije 12 godina bio savjetnik bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića i primio je vijest o ubistvu gardista te obavijestio tadašnjeg načelnika Generalštaba, kojem je bilo čudno zašto ga Jeremić obavještava.

Porodice gardista kažu da je zahtjev za saslušanje Jeremića ranije upućen Tužilaštvu, ali je Tužilaštvo tek danas proslijedilo policiji zahtjev da Jeremić bude saslušan u svojstvu građanina.

Jeremić danas nije želio govoriti novinarima o mogućnosti da će biti predsjednički kandidat udružene opozicije.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović kazao je novinarima kako policija nije privodila Jeremića, te da očekuje da se on sutra odazove pozivu u svojstvu građanina.

Dodao je kako je policija poziv za saslušanje uručila po zahtjevu Višeg tužilaštva u Beogradu.

Povratak iz New Yorka

Ministar je objasnio kako su dva pripadnika policije došla uručiti poziv Jeremiću, ali se on nije nalazio kod kuće, te je njegova kućna pomoćnica kontaktirala advokata koji je došao i kome je uručen poziv.

Advokat je, navodi Stefanović rekao kako se Jeremić može sutra prijepodne javiti u policiju u vezi poziva kao građanin.

Jeremić se upravo vratio u Beograd nakon što je četiri godine proveo u New Yorku. On je od 2012. do 2013. godine bio predsjedavajući Generalne skupštine UN-a, a ove godine je učestvovao u utrci za mjesto prvog čovjeka svjetske organizacije i nasljednika generalnog sekretara Ban Ki-moona.

Prije nekoliko dana, advokatica porodica dvojice stradalih gardista 2004. godine u Topčideru Olgica Batić izjavila je kako će tražiti novu rekonstrukciju događaja u kasarni na Topčideru, kao i saslušanje tadašnjeg savjetnika predsjednika Srbije Jeremića, koji je, kako je rekla, o njihovoj pogibiji obavijestio načelnika Generalštaba Branka Krgu.

Forenzičari: Gardisti su ubijeni

Dvanaest godina nakon nerazjašnjenih okolnosti pod kojima su u kasarni na Topčideru u Beogradu stradali gardisti Jakovljević i Milovanović, forenzička 3D rekonstrukcija utvrdila je kako su ovi vojnici ubijeni.

Centar za forenzička istraživanja u Novom Sadu je napravio rekonstrukciju na zahtjev porodica gardista i njihovih pravnih zastupnika. Rezultati su dostavljeni Tužilaštvu i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću.

Iz Centra kažu kako je Jakovljevića i Milovanovića 5. oktobra 2004. u kasarni Topčider ubila treća osoba.

„Verzija o ispaljivanju kratkog rafala u telo Dragana Jakovljevića tehnički nije izvodljiva i ponavljam – isključujemo mogućnost njegovog samoubistva, a s tim u vezi i celokupna zvanična verzija po nama nema argumentaciju“, navodi Nenad Šipka iz Centra za forenzička istraživanja.

Izvor: Al Jazeera i agencije