Oglasi

Jeremić: Počinje presudna faza

Političar iz Srbije jedan od preostala tri kandidata za mjesto generalnog sekretara UN-a.
Jeremić: Mislim da imamo razloga da budemo zadovoljni činjenicom da smo od samog početka trke u vrhuAP

Vuk Jeremić, kandidat Srbije za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, izjavio je poslije današnjeg, petog kruga glasanja kako „nastavlja kampanju iz pozicije prvoplasiranog u istočnoeuropskoj grupi“ i kako sada počinje presudna faza u kojoj stalne članice Vijeća sigurnosti igraju ključnu ulogu, prenose agencije.

Jeremić, koji je poslije današnjeg glasanja bio drugi poslije bivšeg portugalskog premijera Antonia Guterresa objasnio je u izjavi agenciji Tanjug kako je glavna promjena što se sada nalazi na prvom mjestu od kandidata iz istočne Europe.

„Nakon petog kruga glasanja nalazimo se na prvom mestu u istočnoj Evropi, što je glavna promena u odnosu na prethodni krug, u ukupnom plasmanu smo potvrdili drugo mesto“, rekao je Jeremić.

Pravo veta

Današnji krug glasanja u Vijeću sigurnosti potvrdio je kako se, kako je naveo, „konstantno rangiramo pri samom vrhu liste kandidata“.

„Mislim da imamo razloga da budemo zadovoljni činjenicom da smo od samog početka trke u vrhu, čime smo, verujem, podigli rejting naše zemlje na međunarodnoj pozornici“, naveo je Jeremić.

Sada je sve u rukama stalnih članica Vijeća sigurnosti koje imaju pravo veta, zaključio je on.

Guterres je danas osvojio 12 pozitivnih, dva negativna i jedan neodređeni glas, a Jeremić osam pozitivnih, šest negativnih i jedan neodređeni glas.

Ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak je u petoj rundi dobio osam pozitivnih, sedam negativnih i nijedan neodređen glas.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.