Jemenski pobunjenici tvrde: Zauzeli 20 saudijskih vojnih položaja

Jemenski pobunjenički pokret Husi objavio je da je zauzeo 20 vojnih položaja saudijske vojske u oblasti Najran na jugu Kraljevine.

Glasnogovornik vojnih snaga pokreta Husi general Yahya Sarea izjavio je da su pobunjenici uspostavili kontrolu nad više od 20 vojnih položaja u oblasti Najran, koja se nalazi uz granicu s Jemenom.

On je u izjavi koju prenosi novinska agencija Saba, koja je pod kontrolom pobunjenika, naveo da ovo napredovanje rezultat ofanzivnih vojnih akcija izvedenih u proteklih 72 sata.

Televizijski kanal pokreta Husi Al-Masirah izvijestio je ranije u srijedu da su naoružani pripadnici ovog pokreta izveli napad na položaje saudijske vojske u oblasti Najran.

Bezuspješni napadi alijanse

General Sarea je dodao da su pobunjenici izvršili iznenadni napad na položaje saudijske vojske iz tri pravca. U akciji je ranjeno i ubijeno više od 200 pripadnika snaga alijanse pod komandom Saudijske Arabije, te zarobljen određen broj vojnika.

Aziz Rashid, zamjenik glasnogovornika Husi pobunjenika, kazao je u telefonskoj izjavi za Al Jazeeru, da su pobunjeničke snage uspjele uništiti i izbaciti van stroja više od 20 vojnih i oklopnih vozila, pri čemu su zarobili velike količine oružja i vojne opreme. U akciji je zauzeto približno 20 kvadratnih kilometara saudijske teritorije u Najranu.

Rashid je istakao da su borbeni avioni alijanse izvršili više od 75 napada, koji su bili bezuspješni. Kazao je da će snimci napada biti uskoro objavljeni.

Saudijske vlasti nisu dale nikakav komentar ili saopćenje povodom tvrdnji pokreta Husi.

Izvor: Al Jazeera i agencije