Jemenski pobunjenici tvrde da su odbili saudijski napad

Pripadnici pokreta Husi tvrde da su odbili napad saudijskih snaga na frontu Aseer (Reuters)

Dvojica saudijskih vojnika poginula su u sukobima sa Husi pobunjenicima na južnoj granici Kraljevine, saopćili su saudijski mediji.

S druge strane, mediji jemenskog pobunjeničkog pokreta Husi izjavili su da su odbili napad saudijskih snaga na frontu Aseer kada su saudijske snage pokušale vratiti položaje koji su ranije pali u ruke Husima. 

Izvori dodaju kako je ovo drugi napad u 24 sata i da je trajao više od pet sati uz učešće saudijskih borbenih letjelica Apache.

Vojni mediji Husa objavili su snimke za koje kažu kako su snimljeni prilikom upada borbene skupine na saudijske vojne položaje istočno od Jabal al-Douda u Jizanu, jugozapadna Saudijska Arabija.

Grupa Husi saopćila je ranije u nedjelju da su izveli napad bespilotnim letjelicama na aerodrom Jizan u blizini granice s Jemenom, što je peti takav napad u nekoliko sedmica. 

Pojačani napadi

Huski kanal Almasirah, citirajući izvore iz zračnih snaga, navodi da su zračni napadi bili usmjereni na ”spremišta i stanice bespilotnih letjelica koje učestvuju u agresiji na Jemen.” 

Husi su posljednjih sedmica pojačali svoje napade raketama i bespilotnim letjelicama na Saudijsku Arabiju, a prošle sedmice je ova grupa potvrdila da je zauzela 20 položaja saudijske vojske u Najranu, na jugu kraljevine.    

Krajem prošlog mjeseca saudijska novinska agencija je saopćila da je saudijska zračna odbrana oborila bespilotnu letjelicu natovarenu eksplozivom koju su Husi poslali prema aerodromu Jizan.   

Husi su, također, prošlog mjeseca sa sedam bespilotnih letjelica izveli napade na glavne naftovode u Saudijskoj Arabiji, što je zaustavilo pumpanje nafte na nekoliko sati.

Izvor: Al Jazeera