Jemenski pobunjenici raketom gađali saudijsku elektranu

Husi su pojačali s napadima raketama i bespilotnim letjelicama na ciljeve u Saudijskoj Arabiji (AFP)

Pobunjenički pokret Husi, koji podržava Iran, pogodio je krstarećom raketom elektranu u Jizanu, južnoj provinciji Saudijske Arabije, prenosi TV kanal jemenskih pobunjenika Al Masirah.

U ovom izvještaju se navodi kako se napad desio u gradu Al Shuqaiq u srijedu navečer.

U četvrtak je koalicija koju predvode Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati u Jemenu potvrdila kako su snage pobunjenika ispalile raketu na postrojenje za desalinizaciju u Al Shuqaiqu te dodale kako niko nije ranjen, niti je napravljena šteta pogonu.

U saopćenju, koje prenosi zvanična saudijska agencija SPA, lideri koalicije su kazali kako saudijske snage sigurnosti rade na ustanovljavanju vrste projektila koji je korišten u napadu.

Ova potvrda je došla nakon što su zvaničnici Bijele kuće objavili kako je američki Donald Trump izviješten o navodnom napadu na “kritično važnu infrastrukturu” Saudijske Arabije, bez većih detalja o mogućim žrtvama i šteti.

Jačanja tenzija na Bliskom istoku

“Pažljivo pratimo situaciju i nastavljamo konsultacije s našim partnerima i saveznicima”, navela je u saopćenju glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

Glasnogovornica Pentagona i komandant mornarice Rebecca Rebarich kazala je kako su ovakvi napadi “veliki izvor zabrinutosti i stavljaju nevine živote u opasnost”.

Husi su pojačali s napadima raketama i bespilotnim letjelicama na ciljeve u Saudijskoj Arabiji, u vrijeme jačanja tenzija širom Bliskog istoka uslijed okršaja Irana i SAD-a, koji je saveznik nekoliko zaljevskih država, uključujući Saudijsku Arabiju.

Prošle sedmice je u raketnom napadu na južni saudijski aerodrom Abha, koji su navodno izveli pobunjenici, ranjeno 26 civila.

Izvor: Al Jazeera i agencije