Jemenski pobunjenici napali saudijski aerodrom: 26 ranjenih

Huse podržava Iran i oni drže pod kontrolom velike dijelove teritorije Jemena (Arhiva)

Koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom, koja je uključena u rat u Jemenu, saopštila je da je u napadu Husa na aerodrom Abha na jugu Saudijske Arabije povbrijeđeno 26 osoba.

Ovu informaciju objavila je saudijska državna press agencija (SPA), koja je dodala da je raketa koju su ispalili Husi, pala na hol za dolaske na aerodromu.

Koalicija je poručila da će odgovoriti na napad.

U njenom saopštenju, koje je objavljeno na saudijskoj televiziji Al Arabiya, rečeno je da je projektil napravio veliku materijalnui štetu, te da su među povrijeđenima tri žene i dvoje djece, te državljani Jemena, Saudijske Arabije i Indije.

“Napad na aerodrom Abha dokazuje da Husi dobijaju napredno oružje od Irana”, rečeno je u saopštenju.

Televizija Al-Masirah, koju kontrolišu Husi, navela je da je na aerodrom, udaljen 200 kilometara od granice dvije zemlje, ispaljena krstareća raketa.

Pokret Husi, koji se u Jemenu već godinama bori protiv koalicije u kojoj su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, u posljednje vrijeme vrši napade na ciljeve u Saudijskoj Arabiji.

Napadi na hangare

U nedjelju, Husi su izveli više napada dronovima na aerodrome u Jizanu.

Kako je objavila televizija te grupe Al-Masirah, napadi su bili usmjereni na saudijske bunkere za dronove i stanice na aerodromu.

Prije toga, Husi su izveli napad bespilotnom letjelicom naoružanom bombama na vojnu bazu Najran, također u Saudijskoj Arabiji, kao i na vojne hangare na aerodromu Jizan.

Rijad od 2015. predvodi koaliciju koja se u Jemenu bori protiv pobunjenika Husi u podršci međunarodno priznate vlade.

Huse podržava Iran i oni drže pod kontrolom velike dijelove teritorije Jemena na zapadu i na sjeveru, kao i glavni grad Sanu.

Napadi dronovima pokrenuti su u kontekstu jačanja tenzija u Zaljevu.

Husi su preuzeli odgovornost za napad dronom koji je 14. maja oštetio naftovod u Saudijskoj Arabiji, dva dana nakon misteriozne sabotaže četiri tankera na ulazu u Zaljev.

Izvor: Agencije