Jemenski otoci protiv vojnog prisustva S. Arabije i Emirata

U saopćenju vlade Jemena navodi se da su tri emiratska vojna aviona, tenkovi i više od 50 vojnika stigli na Socotru (EPA)

Abdallah bin Sultan Issa al-Afrar, predsjednik Generalnog vijeća građana Al-Mahre i Socotre, zatražio je od emiratskih i saudijskih snaga da napuste to područje. Ujedinjeni Arapski Emirati, s druge strane, naglasili su da Vlada Jemena ne cijeni njihove napore koje ulažu u toj državi. 

Tokom sastanka u Al-Mahri, na jugoistoku Jemena, Al-Afrar je dodao da je vojno prisustvo te dvije države na Socotri i u Al-Mahri neopravdano jer tu nema nikakvih nelegitimnih vojnih snaga ili boraca pokreta Husi. Naglasio je da se stanovnici Al-Mahre i Socotre protive tom vojnom prisustvu. 

S druge strane, Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata reklo je da saopćenje Vlade Jemena, vezano za vojno prisustvo UAE-a na Socotri, predstavlja eskalaciju protiv Abu Dhabija. 

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Emirata dodaje se da takvi stavovi ukazuju na to da Jemen ne cijeni velike napore koje Abu Dhabi ulaže u okviru arapske koalicije u Jemenu. Dalje se navodi da takve tendenciozne kampanje protiv UAE-a, kako su ih opisali, predvodi Muslimansko bratstvo.

Također se naglašava da vojno prisustvo UAE-a u Jemenu predstavlja sastavni dio napora koje arapska koalicija ulaže kako bi se u tu državu ponovo vratile sigurnost i stabilnost.

‘Nema opravdanja’

Vlada Jemena naglasila je da nema nikakvog opravdanja za vojnu kontrolu UAE-a nad Socotrom i da su takve vojne akcije odraz neslaganja između legitimnih vlasti i Emirata.

U saopćenju Vlade Jemena još se navodi da su tri emiratska vojna aviona, tenkovi i više od 50 vojnika stigli na Socotru i da su emiratske snage preuzele kontrolu nad aerodromom i lukom, čije su radnike otpustile.

Jemenski premijer Ahmed Obeid bin Daghr položio je kamen temeljac za izgradnju policijskog kompleksa na Socotri, ukazujući time da Vlada Jemena nastavlja s aktivnostima u svjetlu napetosti koja vlada u odnosima s Emiratima.

Policijski kompleks obuhvatat će osam objekata, između ostalog, i zgradu patrolne policije, zatim zgrade policije za sigurnost na putevima i odjela za javnu sigurnost, što spada u okvire provođenja suvereniteta legalne vlade nad otokom.

Jemenski zvaničnik rekao je da legitimne vlasti razmatraju mogućnost da se pošalje poruka UN-u sa zahtjevom da se Emirati istjeraju iz arapske koalicije koju predvodi Saudijska Arabija, a koja je 2015. počela intervenciju kao podršku legitimnim vlastima u Jemenu nakon što su Husi i snage pokojnog predsjednika Alija Abdullaha Saleha preuzele vlast u Sani.

Izvor: Al Jazeera