Jemenski ministar traži kopnenu intervenciju

Jemenski ministar vanjskih poslova Riad Jasin, koji se sklonio u saudijsku prijestolnicu, pozvao je u srijedu koaliciju pod vodstvom Saudijske Arabije koja izvodi zračne udare na šiitske pobunjenike u Jemenu, da u tu državu pošalje kopnene snage.

“Da, tražimo to jer mislim da u nekom trenutku zračni udari neće biti djelotvorni”, rekao je Jasin u razgovoru za AFP, sedmicu nakon početka udara na pobunjene Husije koji su preuzeli kontrolu nad velikim dijelom Jemena.

Jasinov poziv se podudara s izjavama Ujedinjenih naroda i nevladinih organizacija koje su zabrinute zbog toga što je sve veći broj civila među žrtvama zračnog bombardiranja i što se počinje osjećati humanitarna kriza.

Jasin je rekao da će sigurno biti “manje civilnih gubitaka” ako koalicija pošalje kopnene snage i da je glavni razlog njegovog poziva potreba za humanitarnom pomoći u Jemenu.

“Predlažem da se počne što prije”, rekao je, dodajući u vezi s humanitarnim organizacijama: “Nemamo sigurnog mjesta s kojeg one mogu djelovati”.

Ranije je glasnogovornik koalicije predvođene Saudijskom Arabijom rekao da još nema potrebe za slanjem kopnene vojske u Jemen.

Brigadni general Ahmed al-Asiri, rekao je, međutim, da bi takva potreba mogla iskrsnuti “u bilo kojem trenutku”.

Udari na pobunjeničke položaje u Adenu

U srijedu ujutro, avijacija i mornarica arapske koalicije predvođene Saudijskom Arabijom bombardirali pobunjeničke položaje u Adenu, drugom gradu Jemena, nakon noći napada na brojne druge ciljeve, posebno u glavnom gradu Sani.

U Adenu, velikom gradu na jugu Jemena, bombardiranja su usredotočena na kompleks pokrajinske uprave u Dar Sadu, kojeg se domogao pokret Husi na sjeveru zemlje, kazao je oficir vjeran predsjedniku Abd Rabbuhu Mansuru Hadiju, izbjeglom u Saudijsku Arabiju.

Spomenuo je “brojne mrtve i ranjene” među pripadnicima pokreta Husi, ali nije mogao iznijeti tačan broj.

Glavni štab pete brigade, vjerne bivšem predsjedniku Aliju Abdullahu Salehu, povezanom s Husima, bio je meta na sjeveru Adena, kao i međunarodna zračna luka u središtu grada, po istom izvoru.

“Narodni odbori, vjerni predsjedniku Hadiju, zarobili su 26 pripadnika pokreta Husi tokom sukoba u Adenu”, kazao je jedan od njihovih šefova.

U Hodeidi je ubijeno 37 civila, a 80 ih je ranjeno kad je mljekara tog lučkog grada na zapadu Jemena pogođena tokom noći, objavili su medicinski izvori.

Većinski sunitska Saudijska Arabija optužuje Iran, u kojem dominiraju šiiti, za pružanje podrške pokretu Husi, koji je u februaru zauzeo jemensku prijestolnicu Sanu, primoravši predsjednika Hadija da pobjegne u luku Aden.

Hadi je prošle sedmice prešao u Rijad, pošto su pobunjenici počeli napredovati ka Adenu.

Prema Asirijevim riječima, zračni napadi sjeverno od Adena imaju za cilj zaustaviti kretanje pobunjenika i njihovih saveznika ka tom gradu na jugu, dok bi operacije na sjeveru zemlje trebale spriječiti da napreduju ka saudijskoj granici, prenosi AFP.

Izvor: Al Jazeera i agencije