Jemenska djeca u borbi za Saudijsku Arabiju

Dječaci u dobi od 15 i 16 godina regrutovani su da se bore na obje strane u ratu u Jemenu

Rat u Jemenu, koji traje još od 2015, proizveo je najveću humanitarnu krizu dosad, ostavljajući gotovo 80 posto jemenskog stanovništva, 24 miliona ljudi, ovisnim o humanitarnoj pomoći.

Očajnu i na rubu siromaštva, jemensku djecu regrutiraju koalicijske snage na čelu sa Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima kako bi se borila na saudijskoj granici.

Zaraćene strane su pristalice međunarodno priznate vlade Jemena, te pobunjenička grupa Husi, koja je 2014. zauzela glavni grad Sanu i sjeverozapadni dio te države, čime je zatvorila sve puteve ka boljem životu u Jemenu.

Mreža Al Jazeera dobila je ekskluzivne snimke koji dokazuju regrutiranje jemenske djece u vojnim logorima koalicijskih snaga u Jemenu na čelu sa Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Prema navodima svjedoka, taj prostor odredište je mnogobrojnih dječaka koji se regrutiraju za borbu.

Obećanja o novčanoj naknadi

Većina njih dolazi iz okoline grada Taiza, nakon čega ih šalju u grad Al-Wade'a na granici sa Saudijskom Arabijom, kako bi u konačnici stigli u područje Al-Buqa’, gdje se nalazi jedan od najvećih vojnih logora u Jemenu.

Ujedinjeni narodi objavili su da se dvije trećine regrutirane jemenske djece bore na strani Husa, dok se ostatak njih bori na strani koalicije pod vodstvom Saudijske Arabije.

Nakon sukoba iz 2007. i 2011. Saudijska Arabija i Jemen ratificirali su međunarodni protokol kojim se zabranjuje učešće djece u oružanim sukobima.

No, krajem 2018. Saudijska Arabija optužena je za regrutiranje sudanske djece iz Darfura za borbu u Jemenu.

Ali Hamid drži sliku 15-godišnjeg sina Muhameda, koji je nestao nakon što je otišao da se pridruži koaliciji pod vodstvom Saudijske Arabije

Danas jemensku djecu regrutiraju za borbu na saudijskoj granici.

Krajem 2018. Al Jazeera je razgovarala sa 16-godišnjim Ahmedom al-Naqibom, a u februaru 2019. s porodicom 15-godišnjeg Muhammeda Alija Hamida. Oba dječaka napustila su rodna mjesta, zavedena obećanjima o redovnoj plaći i stalnom zaposlenju.

Ahmed je uspio pobjeći nazad kući i ispričati nam svoju priču, ali Muhammed se nikad nije vratio, ostavljajući oca da ispriča svoju.

“Završio je srednju školu i počeo raditi, ali prije nego što smo shvatili o čemu je riječ, odveli su ga. Insistirao je da ide u Al-Buqa'u”, rekao je Muhamedov otac Ali u intervjuu za Al Jazeeru u decembru.

‘Rekli nam da ćemo raditi u kuhinji’

“Prošla su već četiri mjeseca. Ovo je peti mjesec. Nismo čuli ništa o njemu i još ne znamo gdje je”, dodao je.

Prema riječima 16-godišnjeg Ahmeda, Al-Buqa’ u Jemenu, u blizini saudijske granice, mjesto je gdje se jemenska djeca obučavaju za borbu. To je i područje na kojem se vode učestale borbe između Husa i koalicije pod vodstvom Saudijske Arabije. Kako bi izbjegli izlaganje napadima, autobusi koji su prevozili djecu do Al-Buqa'e prolazili su kroz pogranični grad Al-Wade'u.

S tim tinejdžerima prvo su kontaktirali strani posrednici u južnim selima, tražeći dječake spremne otići na granicu Saudijske Arabije i Jemena.

Ahmed je izjavio da su on i mnogi drugi dječaci pristali jer im je rečeno da će raditi u kuhinjama jemenskih vojnih jedinica koje su bile smještene u Saudijskoj Arabiji.

“Pristali smo jer su nam rekli da ćemo raditi u kuhinji i da ćemo zarađivati 3.000 saudijskih rijala (800 dolara), tako da smo im vjerovali i ušli u autobus”, rekao je Ahmed za Al Jazeeru.

Dječaci u dobi od 15 i 16 godina regrutovani su da se bore na obje strane u ratu u Jemenu

Posrednici obično isporuče djecu trgovcu ljudima u jednom od jemenskih gradova duž rute između jemensko-saudijske granice. Trgovac potom mlade regrute predaje drugim krijumčarima, koji im daju lične karte (vojne legitimacije) – ako nemaju školske identifikacijske kartice – kako bi mogli preći u Saudijsku Arabiju, gdje bi bili smješteni u vojni logor.

Al Jazeera je nazvala jednog od trgovaca ljudima, predstavljajući se kao muškarac zainteresiran za putovanje u vojni kamp s tri dječaka u dobi od 15 i 16 godina. Trgovac je rekao da će dječake “kupiti” neko na graničnom prijelazu Al-Wade'a ko će im dati vojnu legitimaciju.

‘Mnogo je takvih ovdje’

Nakon što je izrazio zabrinutost da će momci biti odbijeni zbog toga što su očito maloljetni, trgovac je rekao:

“Ne brinite, mnogo je takvih ovdje.”

U nastavku telefonskog razgovora s trgovcem o sudbini dječaka on je rekao:

“Ne brinite, ovo nam nije važno. Važno je da su oni dobri vojnici.”

Šesnaestogodišnji Ahmed al-Naqib, koji je uspio pobjeći iz vojnog logora na saudijsko-jemenskoj granici

Ahmed je stigao do Al-Wade'e, ali nije išao sve do Al-Buqa'e. Čuo je od ljudi iz jednog vojnog logora da će im plaćati samo polovinu od početno obećanih 800 dolara svaka dva ili tri mjeseca i da ipak možda neće biti kuhar.

“Daju vam oružje i pošalju vas na granicu. Prije nego što se snađete, već ste napadnuti od nekog od huskih pobunjenika. Bez ikakve vojne obuke”, rekao je Ahmed.

“Odvode ih u borbu kako bi branili Saudijsku Arabiju. Kao da su djeca ta koja će odbraniti Kraljevinu… Gdje im je oružje? Avioni?” rekao je Muhammed al-Naqib, Ahmedov otac.

Ahmed je rekao da su on i drugi uspjeli pobjeći iz vojnog logora krajem prošle godine.

Bijeg iz vojnog logora

Petnaestogodišnji Muhammed nije bio jedan od njih.

“Majka mu je neutješna. Samo Bog zna šta će biti s njom. Jedino što želimo jest da nas nazove, da nam kaže da je dobro, da znamo je li živ ili mrtav”, rekao je Muhammedov otac.

“Ovim mladim dječacima nikad nije trebalo dozvoliti da budu zavedeni i regrutirani da se bore u ratu. Vlada ih je trebala poslati kući da idu u školu, ali u ovakvom vremenu savjest je mrtva. Umjesto toga oni ih ‘očekuju otvorenih ruku'”, dodao je on.

Al Jazeera je uspjela doći do tajne liste s imenima jemenskih vojnika koje su zarobili Husi, koje je Vlade Jemena objavila tokom razgovora u Stockholmu 2018, ali Muhammedovo ime nije bilo na spisku. Njegova sudbina i dalje je nepoznata.

Ahmed se, s druge strane, uspio vratiti kući svojim roditeljima nakon što je pobjegao iz vojnog logora.

No, čekala ga je strašna sudbina. U januaru ove godine zalutali metak pogodio ga je u glavu.

Al Jazeera je kontaktirala s Ministarstvom vanjskih poslova Saudijske Arabije kako bi zatražila komentar, ali ono nije odgovorilo na zahtjev.

Izvor: Al Jazeera