Jemen: Žene i djeca žrtve američkog napada

Trump je rekao da je ovo bila uspješna operacija i da će informacije sakupljene tokom nje pomoći SAD-u u borbi protiv 'terorizma' (EPA)

Najmanje 10 žena i djece u Jemenu ubijeno je tokom prve američke vojne operacije u ovoj državi, koju je odobrio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, rekli su ljekari i lokalni mediji.

Američka vojska objavila je kako je tokom operacije ubijeno 14 pripadnika Al-Kaide Arapskog poluotoka (AQAP) u napadu koji se desio u nedjelju poslije sumraka, u provinciji Al-Bayda na jugu Jemena, a u akciji su korišteni i projektili i borbeni helikopteri.

U saopćenju Pentagona ne spominju se civilne žrtve premda je jedan američki vojni zvaničnik, koji je govorio pod uvjetom da se njegov identitet ne objavljuje, rekao kako se one ne mogu otpisati. Zvaničnik je dodao kako je poginuo i jedan američki komandos, tri su ranjena, a s lica mjesta nisu dovedeni zarobljenici.

Iz AQAP-a su objavili kako je Abdulraouf al-Zahab, jedan od lidera grupe, ubijen tokom napada u području koje je često bilo meta napada američkih bespilotnih letjelica.

Metak u vrat

Ljekari iz područja Yakla u Al-Baydi kažu kako je poginulo ukupno 30-ak osoba, od čega 10 žena i djece. Među njima je i osmogodišnja kći Anwara al-Awlakija, jemenskog imama rodom iz SAD-a, koji je ubijen 2011. godine u napadu bespilotne letjelice.

Njen djed Nasser al-Awlaki, bivši ministar poljoprivrede, rekao je da ju je “metak pogodio u vrat i da je patila dva sata”.

“Zašto ubijati djecu? Ovo je tužno, ovo je veliki zločin nove američke administracije”, rekao je on za agenciju Reuters.

Trump je kazao kako je ovo bila uspješna operacija i kako će informacije sakupljene tokom nje pomoći SAD-u u borbi protiv “terorizma”.

“Amerikanci su ožalošćeni vijestima kako je život našeg heroja oduzet tokom borbi protiv zla radikalnih islamističkih terorista”, istakao je on.

Izvor: Al Jazeera i agencije