Oglasi

Jemen: Više od 70 mrtvih u saudijskim zračnim udarima

Civili su poginuli u protekla dva dana u udarima međunarodne koalicije pod vodstvom Saudijske Arabije.
Više od 18 miliona civila živi u područjima pod kontrolom pobunjenikaAl Masirah

Najmanje 71 civil poginuo je u posljednjih 48 sati u zračnim udarima koje je izvršila koalicija predvođena Saudijskom Arabijom na pobunjenički pokret Husi u Jemenu, navode lokalni stanovnici i mediji.

Troje djece i dvije žene bili su među 11 poginulih u zračnim udarima na glavni grad Sanu, kazali su mještani za Al Jazeeru.

Abdul Malek al-Fadhl, aktivist blizak Husima, navodi da su sa zemljom sravnjene dvije zgrade u Hay Asru, na zapadu Sane, a cilj zračnih napada koalicije bio je dom Mohammada al-Raimija, lokalnog lidera Husa.

Fadhl je naveo da su borbeni avioni ciljali Raimijev automobil kad je on pokušao pobjeći, kao i prve osobe koje su pokušale pomoći žrtvama.

Televizijska mreža Al Masirah, koju vode Husi, objavila je da je najmanje osmero civila poginulo u udarima u provinciji Hodeidah, 226 kilometara zapadno od Sane, dok su četiri civila poginula u udarima na zgrade administracije u centralnoj provinciji Dhamar.

Bez komentara koalicije

Novinska agencija Saba, koju također vode Husi, objavila je da je u nedjelju poginulo 48 civila, među kojima je 11-ero djece, u zračnim udarima širom Jemena.

Međunarodna koalicija još nije komentarisala ove navode.

Više od 18 miliona civila živi u područjima pod kontrolom pobunjenika, s malo hrane i zdravstvene njege.

Od 2014. godine, kad je počeo rat u Jemenu, poginulo je više od 10.000 osoba, a povrijeđeno ih je više od 40.000, navode iz UN-a.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.