Oglasi

Jemen: Ubijeno najmanje desetero djece

Djeca su ubijena prilikom napada na na jednu školu, a izvele su ga snage Saudijske Arabije, trvdi pokret Husi.
U Jemenu svakodnevno smrtno strada ili bude osakaćeno šestero djece EPA

Humanitarna organizacija Ljekari bez granica objavila je danas da je u zračnom napadu na jednu školu u Jemenu, koji su prema tvrdnji pokreta Husi, izvele snage na čelu sa Saudijskom Arabijom, poginulo najmanje desetero dece a ranjeno 21 dijete, prenosi Reuters.

Agencija navodi da se tragedija desila u trenutku kada je jemenski parlament održao prvu sjednicu za posljednje dvije godine, što je potez koji je ojačao inače dominantne Husije i predstavlja izazov izgnanoj Vladi Jemena koju podržava Saudijska Arabija.

Glasnogovornik vojne koalicije na čijem čelu se nalazi Saudijska Arabija nije imao komentar na vijest o ovom napadu.

Reuters podsjeća da su Saudijci i njihovi saveznici izveli hiljade zračnih  napada protiv Husija otkad su ovi otjerali u egzil međunarodno priznate jemenske vlasti u martu 2015. godine.

Užasan danak

U Jemenu svakodnevno smrtno strada ili bude osakaćeno šestero djece od kako su pokrenuti zračni udari pod saudijskim vodstvom prije godinu dana, saopćili su Ujedinjeni narodi.

UN upozorava da sukob u Jemenu uzima užasan danak među mladima i djecom.

Saudijska intervencija u znak podrške predsjedniku Abd Rabbuhu Mansouru Hadiju počela je 26. marta prošle godine.

Tokom ovog rata  poginulo je više od 6.400 osoba, dok je raseljeno 2,8 miliona stanovnika Jemena.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.