Jemen: Ubijeno 30 Al-Kaidinih boraca

Jemenska vojska u maju je započela kampanju protiv Al-Kaide na jugu zemlje (Reuters)

Jemenske snage sigurnosti izvele su zračne napade na jugu zemlje u kojima je ubijeno 30 osumnjičenih boraca Al-Kaide.

Jemenski radnik Crvenog križa je, također, smrtno stradao dok je putovao prema mjestu gdje je planirao učestvovati u pregovorima o oslobađanju kidnapiranog kolege Francuza, kazali su članovi njegove porodice za agenciju AFP.
 
Yaslam al-Anburi, gradonačelnik Mahfeda, grada na granici provincija Abyan i Shabwa, rekao je za AFP da su jemenski avioni izveli nekoliko napada u srijedu.
 
Kampanja jemenske vojske
 
“U Al-Kaidinim redovima bilo je zasigurno 30 smrtnih slučajeva”, kazao je on. “Jemenske letjelice izvele su seriju napada na grupe boraca Al-Kaide, uglavnom u dolinama Wadi Dhiman i Dayda.”
 
Ranije je plemenski vođa kazao da su tri osumnjičena borca ubijena, a četiri ranjena u zračnom napadu na Al-Kaidine borce u pustinjskoj oblasti između provincija Abyan i Shabwa.
 
Jemenska vojska u maju je počela napadati uporišta Al-Kaide na jugu zemlje, okončavši kontrolu ove organizacije nad nekoliko gradova i sela u Abyanu i Shabwi.
 
Humanitarna misija
 
Radnik Crvenog križa Hussein Saleh, koji je ubijen na tom području u srijedu, putovao je sa šefom Međunarodnog komiteta Crvenog križa (ICRC) za južni lučki grad Aden, kazao je član njegove porodice.
 
Pokušavao je dogovoriti oslobađanje francuskog člana ICRC-a koji je kidnapiran u aprilu.
 
ICRC je saopćio da je Saleh preminuo u nerazjašnjenim okolnostima dok je bio na humanitarnoj misiji.
 
“Ožalošćeni smo tragičnom smrću našeg prijatelja i kolege Husseina”, kazao je šef jemenske delegacije ICRC-a Eric Marclay.
 
U vrijeme Salehove pogibije on i njegova supruga očekivali su peto dijete, dodao je Marclay.
 
Izvor: Agencije