Jemen: Ubijeni deseci pripadnika Al-Kaide

Među ubijenima i tri vodeća člana Al-Kaide (Al Jazeera)

Najmanje 55 pripadnika Al-Kaide ubijeno je u nedjelju u zračnim napadima u južnim regijama Jemena, izvijestilo je u ponedjeljak Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Internetska stranica Ministarstva je navela kako su sigurnosne službe iz južne pokrajine Abyan izvijestile da su među ubijenima i tri vodeća člana Al-Kaide.

Nekoliko zračnih napada, kako se pretpostavlja uglavnom američkim bespilotnim letjelicama, izvedeno je u subotu i nedjelju na centralne i južne pokrajine Jemena.

Jemen je saopćio kako je u subotu ubijeno 10 pripadnika Al-Kaide na Arapskom poluotoku.

Pronose se glasine da su među ubijenima i čelnik Al-Kaide na Arapskom poluotoku Nasir al-Wuhayshija i saudijski pripadnik ove mreže Ibrahim al-Asiri.

Napad u Sani

Washington procjenjuje da je jemenski ogranak Al-Kaide najaktivniji na svijetu.

Al-Kaida je na Arapskom poluotoku preuzela je odgovornost za napad na sjedište jemenskog Ministarstva odbrane u Sani početkom decembra prošle godine, kada su poginule najmanje 52 osobe.

Naoružana skupina je tada, aktiviravši autobombu, napala vojnu bolnicu u krugu Ministarstva odbrane, na ulazu u staru gradsku jezgru u Sani, nakon čega su iz drugog automobila izašli njihovi pomagači i otvorili vatru.

Među poginulima su pet doktora (dva Nijemaca, dva Vijetnamca i Jemenka) i tri medicinske sestre (dvije Filipinke i Indijka), dok je 167 ljudi povrijeđeno, potvrdile su sigurnosne službe.

Al-Kaida koristi slabljenje centralne vlasti u Jemenu zbog narodne pobune protiv bivšeg predsjednika Alija Abdullaha Saleha, koja je izbila 2011. godine, kako bi ojačala svoj utjecaj u zemlji.

Izvor: Agencije