Jemen tvrdi da ima dokaze za vezu Emirata s Al-Kaidom i ISIL-om

Napetosti između jemenske vlade i UAE-a eskalirale su u posljednje vrijeme (Al Jazeera)

Jemenski ministar saobraćaja Saleh Algabwani kaže da njegova vlada ima sve dokaze, i to s imenima, za vezu Ujedinjenih Arapskih Emirata s organizacijama Al-Kaida i Islamska država Irak i Levant (ISIL) kako bi izvele napade na vojna pojačanja u Shabwi i Abyanu. 

Algabwani je u objavi na Twitteru dodao da Abu Dhabi koristi teroriste, kako ih je opisao, za napad na pojačanja jemenske vojske na putu između Shabwe i Abyana. Smatra da “stanovnici Shabwe i Abyana, kao i plemena u tim područjima, moraju zauzeti jasan stav prema Ujedinjenim Arapskim Emiratima i njihovim teroristima prije nego što im se to svima obije o glavu zbog ovih zločina”.

Zračni udari UAE-a

Napetosti između jemenske vlade i UAE-a eskalirale su u posljednje vrijeme nakon što su snage Prelaznog vijeća, koje imaju podršku Emirata, preuzele kontrolu na jugu Jemena.

Avijacija Ujedinjenih Arapskih Emirata izvela je krajem prošlog mjeseca zračne napade na vladine snage u Adenu i pokrajini Abyan u kojima su poginuli i ranjeni deseci osoba, dok je UAE saopćio da je napad izveden na “terorističke” ciljeve.

Izvor: Al Jazeera i agencije