Jemen suočen s najvećom krizom u posljednjih 100 godina

Jemen, Bolnica, Djeca
Novac za Jemen potreban je za pomoć u hrani, pitkoj vodi, lijekovima i poljoprivredi (EPA)

Nakon što su pobunjeni Husi tijekom 2014. godine preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Sanom, a potom to pokušali učiniti i na razini cijele zemlje, Jemen je postao poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat.

Cijenu tog rata u najvećoj mjeri platili su civili, posebno djeca, prenosi Anadolija.

Uslijed građanskog rata, tisuće stanovnika Jemena poginulo je, deseci tisuća su ozlijeđeni, a milijuni stanovnika su suočeni s glađu.

Glavni grad Sanaa zauzet je u suradnji pobunjenika predvođenih šiitskim pokretom Husi i Kongresa kojeg vodi svrgnuti predsjednik Ali Abdullah Saleh, nakon čega je u ožujku 2015. godine formirana Arapska koalicija od 10 zemalja koju predvodi Saudijska Arabija.

Ova koalicija formirana je na poziv predsjednika Jemena Abd-Rabbua Mansoura Hadija.

Najveća humanitarna kriza u svijetu

Iako je jemenski predsjednik obećao da će pobunjenička strana biti brzo pobijeđena, to se nije dogodilo, a područje zahvaćeno ratom se dodatno proširilo.

Takva situacija u Jemenu dodatno je otežala napore Ujedinjenih naroda (UN) da se između zaraćenih strana u zemlji dođe do dogovora.

Sve strane su na nekin način onemogućile dostavljanje humanitarne pomoći civilima.

Prema podacima u UN-a, stanovnici Jemena danas su suočeni s najvećom humanitarnom krizom u svijetu, a izvješća pokazuju da je u zemlji od početka građanskog rata poginulo ili ranjeno više od 15.000 civila.

Prema izjavama UN-ovih dužnosnika iz Fonda za djecu – UNICEF, u Jemenu svakih 10 minuta umire jedno dijete zbog bolesti od kojih se mogu zaštititi.

Među djecom je zastupljena i neuhranjenost.

Zdravstveni sektor u Jemenu je, zbog rata, u potpunosti urušen, zbog čega je znatno otežana borba protiv kolere, difterije i drugih bolesti.

Navedeno je kako je ova zemlja suočena s najvećom humanitarnom krizom u posljednjih 100 godina.

Od humanitarne pomoći živi 22 miliona

U državi sa 29 milijuna stanovnika, 22,2 milijuna ljudi živi od humanitarne pomoći.

“U slučaju da se situacija u Jemenu ne promijeni, u narednim mjesecima bi blizu 14 milijuna civila zbog nedostatka hrane moglo biti suočeno s opasnošću smrti od gladi”, istaknuo je glasnogovornik Ureda za koordinaciju humanitarne pomoći – OCHA Jens Laerke.

Organizacija Liječnici bez granica i druge zdravstvene organizacije navode kako je početkom 2017. godine zabilježen prvi slučaj zaraze kolerom, a od tada do danas zabilježen je 1,1 milijun slučajeva zaraze, od čega je 2.300 bilo sa smrtnim ishodom.

Jedan od velikih problema u Jemenu je i pad vrijednosti jemenskog rijala u odnosu na dolar, zbog čega je postalo vrlo teško na tržištu pronaći i već ograničene količine hrane.

Izvor: Agencije