Oglasi

Jemen: Sukob vojske i plemena, 17 poginulih

Vojska je napala uporišta plemena za koja sumnja da sabotiraju naftovod i uzrokuju velike novčane gubitke.
Marib je snažno uporište Al Kaide u JemenuAFP

Jemenska vojska je u utorak započela ofanzivu protiv plemena za koje se sumnja da su u više navrata sabotirali naftovod u istočnom Jemenu, u kojem je život izgubilo 17 ljudi, kažu plemenski izvori.

Napad, u kojem je poginulo sedam vojnika i deset urođenika, započeo je rano ujutro u provinciji Marib, 140 kilometara istočno od glavnog grada Sanaae, a vojnicima su podršku pružile i zračne snage.

Izvor kaže da je vojska „nasumce granatirala“ mjesta gdje se nekoliko članova Al Kaide pridružilo plemenima u borbi protiv vojske. Marib je snažno uporište Al Kaide u toj zemlji.

Plemenski izvor također navodi da je povrijeđeno 18 urođenika, koji su se borili rakentim bombama i automatskim oružjem.

Vojska nije smjesta potvrdila smrt svojih vojnika.

Veliki gubici

Zvanični podaci govore da je država zbog napada na naftovod u 2012. godini izgubila više od milijardu dolara, a izvoz je opao za 4,5 posto.

Plemenski izvor je rekao AFP-u da je napad usmjeren ka istaknutom Salahu bin Husseinu al Dammaju, koji je navodno nekoliko puta u zrak digao naftovod da bi natjerao vlast da mu isplate blizu pola miliona dolara za zemlju za koju tvrdi da su mu oteli u Sanaai.

Napadi Al Kaide ili plemena na naftovod, koji na taj način od vlasti žele iznuditi koncesiju su česta pojava u Jemenu.

U julu je ministar za naftu i minerale, Hisham Abdullah, rekao da je ova osiromašena zemlja od februara 2011. godine izgubila više od četiri milijarde dolara zarade zbog ovih napada.

Jemen dnevno proizvede oko 300,000 barela nafte, koji se uglavnom izvoze.

Al Kaida Arapskog poluotoka je iskoristila slabost jemenske centralne Vlade za vrijeme prošlogodišnje pobune protiv sada već svrgnutog predsjednika Ali Abdullaha Saleha i zauzela velike dijelove teritorije na jugu zemlje.

Ali nakon vojne ofanzive započete u maju, većina militanata je pobjegla u pustinje istoka.

Plemena i Al Kaida često pribjegavaju nasilju i otmicama stranaca da bi natjerali Vladu da im ispuni zahtjeve.

U petak su dva Finca i jedan Austrijanac oteti u Sani, a sumnja se na Al Kaidu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.