Oglasi

Jemen: Štrajk glađu u zatvoru pod kontrolom UAE-a

Zatvorenici navode da je tužilaštvo u Adenu naredilo oslobađanje više od 70 pritvorenih, ali da ih komandanti UAE-a odbijaju pustiti.
Aktivistkinje za ženska prava su u zatvoru bez podizanja optužnice već 100 danaEPA - Ilustracija

Deseci zatvorenika počeli su u Jemenu štrajk glađu u znak protesta protiv njihovog pritvaranja na neodređeno vrijeme, bez optužbi i suđenja.

Kako navodi AP, gotovo 100 zatvorenika u centru za pritvor u gradu Beir Ahmedu na jugu Jemena navelo je u saopćenju koje je "procurilo" u javnost da će njihov štrajk trajati sve dok se ne odgovori na njihove zahtjeve.

UAE odbacuje optužbe

Štrajk se događa u zatvoru koji je pod kontrolom Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Zatvorenici štrajkači navode da je tužilaštvo u Adenu naredilo oslobađanje više od 70 pritvorenih, ali da ih komandanti Ujedinjenih Arapskih Emirata odbijaju pustiti.

Prije nego što su bili premješteni u taj zatvor pritvorenici su bili među stotinama optuženih za terorizam i nalazili su se u tajnim centrima za pritvor pod vodstvom UAE-a na jugu Jemena, gdje su zatvorenici, navodno, bili mučeni.

Ujedinjeni Arapski Emirati odbacuju te optužbe, navodi AP.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.