Jemen: Šteta zbog rata 14 milijardi dolara

Rat u Jemenu izbio je zbog svrgavanja predsjednika Hadia (Reuters)

Građanski rat u Jemenu je do sada koštao tu zemlju 14 milijardi dolara, piše britanska agencija Reuters, pozivajući se na povjerljiv zajednički izvještaj Svjetske banke, Ujedinjenih naroda, Islamske razvojne banke i Europske unije.

“Sukobi su do sada proizveli štetu (još uvijek djelimičnu i nepotpunu) od skoro sedam milijardi dolara, a ekonomski gubitak (u nominalnom smislu) je više od 7,3 milijarde dolara na planu proizvodnje i pružanja usluga”, navodi se u tom izvještaju.

Građanski rat u Jemenu se intenzivirao 2015. godine, kada je arapska koalicija predvođena Saudijskom Arabijom pokrenula zračnu kampanju, na zahtjev vlade svrgnutog jemenskog predsjednika Abd Rabbuha Mansoura Hadia, koji je u sukobu sa šiitskim pokretom Huti.

Pogođeni svi sektori života

Javni sektor zdravstva je, kako se navodi u izvještaju, pretrpio gubitak od 3,6 milijardi dolara, a podaci su prikupljeni samo iz gradova Sana, Aden, Taiz i Zindžibara.

“Rekonstrukcija oštećenih energetskih postrojenja u četiri grada će koštati Jemen 139 miliona dolara”, navodi se u izvještaju.

U 16-mjesečnom sukobu u Jemenu, više od 6.500 ljudi je izgubilo život, a raseljeno je više od 2,5 miliona.

Prije sukoba, BDP po glavi stanovnika je iznosio 1.097 dolara.

Izvor: Agencije