Jemen: Pet članova porodice ubijeno u saudijskim udarima

Iz Saudijske Arabije nije bilo trenutne potvrde zračnih udara (EPA)

Jemenski pobunjenički pokret Husi objavio je rano u ponedjeljak kako je u zračnim napadima koalicije pod vodstvom saudijske vojske u pokrajini Omran u Jemenu ubijeno pet civila iz jedne porodice, javlja agencija Reuters pozivajući se na TV stanicu pobunjenika Al-Masira.

Jemenski proiranski pobunjenici Husi objavili su kako je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom izvela zračne napade na džamiju u koju je otišla porodica kad su započeli napadi, prenosi Hina navode Reutersa.

Dvoje djece iz iste porodice nestalo je, a potrage za njima traju pod ruševinama džamije, navodi se u televizijskom izvještaju.

Iz Saudijske Arabije nije bilo trenutne potvrde zračnih udara.

Napadi na saudijska postrojenja

U petak je zvaničnik pobunjeničkog pokreta Husi naveo kako će ova grupacija prestati s raketnim i napadima bespilotnim letjelicama na Saudijsku Arabiju ako koalicija koju predvodi Rijad učini isto.

To se dešava skoro sedmicu dana nakon što su Husi preuzeli odgovornost za napade na saudijska naftna postrojenja. Oni su naveli kako su odgovorni za razarajući udar 14. septembra na postrojenja koja su bila prepolovila proizvodnji nafte Saudijske Arabije.

Uprkos tvrdnjama Husa, Reuters navodi kako SAD i Saudijska Arabija krive Iran za napade.

Teheran, koji u ratu u Jemenu podržava pobunjenike, negira umiješanost u napade na postrojenja.

Izvor: Agencije