Jemen: Napad pobunjenika na bazu koalicije predvođene S. Arabijom

Ujedinjeni narodi pokušavaju održati virtualne pregovore između zaraćenih strana kako bi uspostavili trajni prekid vatre (EPA)

Pobunjenički pokret Husi u Jemenu ispalio je projektile na vojnu bazu vlade koju podržava Saudijska Arabija u pokrajini Ma'rib.

U napadu je poginulo sedmero ljudi, uključujući rođake zapovjednika baze, potvrdila su tri vojna izvora, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Napad se dogodio nakon isteka dogovora o jednomjesečnoj obustavi vatre, koji je proglašen 24. aprila između koalicije predvođene Saudijskom Arabijom i pokreta u savezništvu s Iranom zbog pandemije korona virusa.

Izvori su naveli da je zapovjednik preživio napad, ali ne i njegov sin i nećak.

Istu informaciju potvrdio je drugi zapovjednikov sin na Twitteru.

Husi nisu dali komentar povodom napada.

Pokušaji prekida vatre

Ujedinjeni narodi pokušavaju održati virtualne pregovore između zaraćenih strana kako bi uspostavili trajni prekid vatre, postigli dogovor o odgovoru na pandemiju i ponovo pokrenuli mirovne pregovore prekinute krajem 2018.

Iz Ureda UN-a za koordinaciju humanitarnih pitanja upozoravaju na neuhranjenost populacije, smanjenu otpornost na bolest, ograničene mogućnosti za testiranje i kolaps zdravstvenog sistema u Jemenu dok se virus širi među njegovim stanovništvom.

Vlada Jemena prijavila je 249 slučajeva zaraze od početka epidemije, kao i 48 smrtnih slučajeva.

Kod Husa su od korona virusom dosad zaražene četiri osobe, a jedna među njima preminula je, svi u Sani.

Ured UN-a za koordinaciju humanitarnih pitanja tvrdi da je pravi broj zaraženih i umrlih zapravo mnogo veći.

Izvor: Agencije