Jeličić više nije predsjednik općine Brus

Skupština opštine Brus konstatovala je ostavku predsednika opštine Milutina Jeličića Jutke.

Odbornici su konstatovali i ostavke zamenika predsednika opštine i Opštinskog veća.

Jeličićeva ostavka je konstatovana bez glasanja.

Ostavku je podneo početkom prethodnog meseca zbog seksualnog uznemiravanja bivše sekretarice Marije Lukić. Ranije je tvrdio da je nevin i da je slučaj, koji se protiv njega vodi u Opštinskom sudu u Kruševcu, ispolitizovan.

Ispred Doma kulture u Brusu, gde se održava sednica Skupštine, okupilo se nekoliko desetina građana koji su i proteklih nedelja protestima tražili Jeličićevu ostavku.

Na početku sednice usvojena je i dopuna dnevnog reda – izbor novog predsednika opštine, njegovog zamenika i novog Opštinskog veća.

Jeličiću, koji je funkcioner SNS-a, sudi se za seksualno uznemiravanje bivše sekretarice Marije Lukić.

Jeličića je za seksualno uzmeniravanje prijavilo više žena iz te opštine, uglavnom zaposlenih u opštinskim službama, ali je tužilaštvo prihvatilo da procesuira samo slučaj Marije Lukić.

Đilas: Jutka više nikad neće biti na funkciji

Među okupljenim članovima opozicije su lideri Saveza za Srbiju Dragan Ðilas, Boško Obradović, Borko Stefanović. Oni su tražili da se na dnevni red stavi imenovanje novog predsednika opštine, jer, kako kažu, u suprotnom, Jutka bi mogao da obavlja dužnost predsednika opštine, do izbora novog.

Jedan od lidera Saveza za Srbiju (SzS) Dragan Đilas izjavio je da je siguran da su predsedniku opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki obećali iz Srpske napredne stranke (SNS) da će se kad-tad vratiti na vlast, ali da garantuje da Jeličić nikada više neće biti na nekoj funkciji.

“Naša akcija nije motivisana samo da se smeni neko sa vlasti, jer će opet doći iz istih organa, već je ovo bila zaštita svih ljudi koji su bili izloženi nasilju”, rekao je Djilas.

Jedan od lidera SzS i predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da je za opoziciju izuzetno važno da se ostvari pravda i da Jeličić bude razrešen.

“To bi bila pobeda za sve one ljude koji su na neki način stradali od predsednika opštine Brus u prethodnom periodu, a pre svega žene”, rekao je Obradović.

Izvor: Al Jazeera i agencije