Jeff Bezos zaradio 13 milijardi dolara u jednom danu

Bogatstvo Jeffa Bezosa je od januara ove godine poraslo za 74 milijarde dolara (EPA)

Najbogatiji čovjek na svijetu, osnivač Amazona Jeff Bezos postavio je novi rekord u dnevnoj zaradi, povećavši svoje bogatstvo u jednom danu za 13 milijardi dolara.

Sada Bezos posjeduje 189 milijardi dolara, piše Guardian, prenosi Tanjug.

Bezos je značajno povećao svoje bogatstvo tokom pandemije korona virusa, jer su milioni ljudi, koji su zbog COVID-19 ostali zarobljeni u svojim kućama, posegnuli za uslugama Amazona kako bi naručili hranu, odjeću, knjige ili neke druge predmete za zabavu.

Uprkos tome što je pandemija korona virusa teško pogodila veliki broj kompanija i vjerovatno pokrenula jednu od najvećih privrednih kriza od Velike depresije 30-ih, vrijednost dionica Amazona od početka godine porasla je za 70 procenata.

Samo ovog ponedjeljka njihova cijena je skočila za osam posto, na rekordnih 3.197 dolara.

Bezos, koji je pokrenuo Amazon u svojoj garaži 1994. godine, još posjeduje 11 posto udjela u kompaniji, kao i vlasništvo nad kompanijom koja se bavi svemirskim putovanjima Blu Origin i list The Washington Post.

Bogatiji od Gatesa 71 milijardu dolara

Bezosovo bogatstvo je samo od januara ove godine poraslo za 74 milijardi dolara.

Bezosovo lično bogatstvo je veće nego tržišna vrijednost giganata poput Exxon Mobilea, Nikea, McDonald'sa i drugih korporacija.

Bogatstvo osnivača Amazona premašuje bruto domaći proizvod (BDP) Mađarske i Ukrajine.

Uskoro bi mogao prestići i BDP zemalja poput Grčke i Novog Zelanda, koje je Svjetska banka rangirala kao 51. i 52. najveću svjetsku privredu, prenosi portal Index.hr.

Njegova zarada od 13 milijardi dolara najveći je jednodnevni skok nečije neto vrijednosti od kako je Bloomberg 2012. godine počeo pratiti dnevne nivoe bogatstva najbogatijih ljudi na svijetu.

Bezos je sada za 71 milijardu dolara bogatiji od sljedeće najbogatije osobe na listi, osnivača Microsofta Billa Gatesa.

Izvor: Agencije