Jeff Bezos donira dvije milijarde dolara

Jeff Bezos je finansirao istraživanje za lijek za rak i Princeton, univerzitet na kojem je nekad studirao (EPA)

Jeff Bezos, osnivač Amazona i najbogatiji čovjek na svijetu, najavio je osnivanje fondacije koja će za početak raspolagati sa dvije milijarde dolara namijenjenih školovanju siromašnih i smještaju porodica bez krova.

“Bezos Day One Fund” će finansirati postojeće dobrotvorne organizacije koje porodicama bez doma pomažu u pronalaženju smještaja i finansirat će novu mrežu neprofitabilnih jaslica u siromašnim zajednicama, napisao je na Twitteru Bezos, čije se bogatstvo procjenjuje na više od 160 milijardi dolara.

Ovu vijest je objavio godinu dana pošto je uputio poziv za prijedloge o tome kako bi mogao iskoristiti svoje bogatstvo.

Obogatio se osnivanjem Amazona

No, taj je iznos puno manji od filantropskih doprinosa drugih multimilijardera, kao što su suosnivač Microsofta Bill Gates, koji je svojoj fondaciji darovao milijarde dolara, i vlasnik društvene mreže Facebooka Mark Zuckerberg, koji je obećao da će 99 posto dionica svoje grupacije donirati u dobrotvorne svrhe.

Bezos, koji se obogatio nakon osnivanja Amazona, koji je nedavno preskočio granicu od 1.000 dolara burzovne kapitalizacije, osnovao je i agenciju za svemirsko istraživanje Blue Origin i vlasnik je dnevnika The Washington Post.

Godine 2017. dao je 33 miliona dolara fondaciji za dodjelu fakultetskih stipendija takozvanim Dreamersima, migrantima koji su kao djeca s roditeljima ilegalno ušli u Sjedinjene Američke Države.

Finansirao je i istraživanje za lijek za rak i Princeton, univerzitet na kojem je nekad studirao.

Izvor: Agencije