Jednostavan kalež za skromnog Papu

U Argentini, domovini pape Franje, čuveni zlatar izrađuje novi papinski kalež, za koji kaže da će biti skroman, poput novog Pape.

Reporterka Al Jazeere Teresa Bo posjetila je njegovu radionicu u Buenos Airesu.

Juan Carlos Pallarols potiče iz zlatarske porodice. Više od stoljeća, njegova porodica izrađuje rukotvorine i ukrase za ljude iz cijelog svijeta.

Pallarols  trenutno radi na izradi novog kaleža za svog prijatelja, papu Franju – baš kao što je radio za njegovog prethodnika.

„Svi kaleži imaju iste karakteristike, iako se stil može razlikovati. Mogu biti manje ili više raskošni. Ovaj će biti veoma jednostavan, kao sam Papa”, objašnjava on.

Pallarols je već počeo s radom. Kalež se izrađuje od komada srebra koji je blagoslovio sam papa Franjo.

„Ono što će ovaj kalež učiniti posebnim jeste to što će u graviranju učestvovati ljudi iz cijelog svijeta. Izgledat će kao da je prekriven srebrnom čipkom. Time će odražavati i Papinu želju da svi živimo i radimo zajedno”, kaže Pallarols.

Kalež bi mogao biti završen za četiri do pet mjeseci.

Ručna izrada

„Od kada je u Argentini 1983. ponovo uspostavljena demokratija, Juan Carlos Pallarols izradio je sva predsjednička obilježja”, javila je Bo.

Izradio je štap  za predsjednicu Cristinu Kirchner 2007,  kalež za papu Benedikta XVI i srebrne ruže za grobnicu britanske princeze Diane.

U njegovoj radionici u Buenos Airesu, gotovo da nema mašina. Ovdje se sve radi ručno – baš kao prije više od 100 godina, kad je porodica Pallarols došla u Argentinu iz Barcelone.

„Koristimo jedino mašinu za tanjenje srebra, sve ostalo ručno radimo. Zato se zaljubimo u svaki komad koji izradimo, jer vidimo kako nam se oblikuje u rukama”, kaže zanatlija Luis Alonso.

Pallarols kaže da će kalež pape Franje biti skroman i bez suvišnih ukrasa.

Prije nego što je postao Papa, novi poglavar Rimokatoličke crkve bio je poznat u Argentini upravo po skromnosti i jednostavnosti.

Mnogi vjeruju da će to biti odlike i njegovog pontifikata.

Izvor: Al Jazeera