Jednosatna blokada saobraćaja zbog visokih cijena goriva

Građani Tuzle blokirali su Brčansku maltu (Tuzlanski.ba)

Dio građana, nezadovoljnih podizanjem cijene goriva, odlučilo je na 45 minuta blokirati prometnice u više gradova Bosne i Hercegovine.

Pozivi za blokadu upućeni su putem društvenih mreža, a u okviru akcije “Stop poskupljenju goriva”.

Cijene goriva su u posljednjih nekoliko mjeseci rasle nekoliko puta, gotovo za 20 eurocenti po litru.

Promet je zaustavljen i kod državnih institucija u Sarajevu

Građani su pozvani da blokiraju ceste i zaustave promet zbog visoke cijene goriva.

“Pravimo zastoj na sat vremena svakog dana u 17 sati od 10. 6. pa dalje dok se cijene goriva ne smanje”, navodi se u poruci koja je objavljena na Facebook grupi “Stop poskupljenju goriva”.

Promet je obustavljen na križanju kod Parlamenta i Vijeća ministara BiH u Sarajevu, na Brčanskoj Malti u Tuzli, u središtu Zenice i nedaleko stadiona na Bilinom Polju, kao i u više banjalučkih naselja.

Agencija Fena javila je da je promet bio blokiran i na magistralnoj cesti M17, koja spaja sjever i jug Bosne i Hercegovine. Kolone su se stvorile na cesti između Doboja i Žepča, a promet je blokiran i u Visokom te Prijedoru, javljaju bh. mediji.

Samo nekoliko minuta nakon što su svoje automobile zaustavili na spomenutom tuzlanskom križanju, nastao je prometni kolaps, javlja portal Tuzlanski.ba.

Nezadovoljni vozači poručuju da je blokada prvi od oblika iskazivanja nezadovoljstva zbog povećanja cijena goriva. 

Prolaz je onemogućen i za javni gradski prijevoz u Banjoj Luci, prenose Nezavisne novine. Kako se navodi, sve više automobila se pridružuje prosvjedu.

“Nadam se da će što veći broj ljudi stati da podrži ovaj protest. Porede nas s Njemačkom gdje su plate 2.000 eura, dok su kod nas 200 eura. Zaista više nema smisla ovo divljanje cijena goriva”, rekla je jedna Banjalučanka koja je u znak protesta zaustavila svoj automobil na ulicu.

Blokade su organizirane i u crnogorskim gradovima Nikšiću, Rožajama i Ribarevinama, te u nekoliko gradova u Srbiji.

Blokade počele u Srbiji

Blokade prometnica počele su od petka kada je u Srbiji, na više lokacija, zaustavljen promet kako bi se ukazalo na sve češća poskupljenja goriva.

Zbog blokade stvorila se kolona vozila u Titovoj ulici

Vozači u Beogradu, Nišu, Leskovcu, Trsteniku, Čačku, Topoli, Novom Sadu, Novom Pazaru, Somboru, Šapcu i drugim gradovima Srbije zaustavili su u petak svoje automobile u prometnijim ulicama i nakratko blokirali promet zbog visoke cijene goriva.

Na lokacijama na kojima su vozači blokirali saobraćaj bilo je okupljeno više desetina građana.

Nije bilo intervencije policije, niti incidenata.

Izvor: Al Jazeera i agencije