Jednomjesečni pritvor osumnjičenom za ubistvo Krunića

Komemoracija Slaviši Kruniću i njegovom pratiocu Željku Pavloviću održana je u četvrtak (Al Jazeera)

Okružni sud u Banja Luci odredio je jednomjesečni pritvor Emiliju Baldi, osumnjičenom za ubistvo Slaviše Krunića i Žarka Pavlovića, koje se dogodilo u ponedjeljak, 22. aprila, prenosi agencija Patria.

Pritvor je određen na prijedlog Republičkog javnog tužilaštva bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska zbog težine krivičnog djela, zaprijećene kazne, postojanja bojazni da će osumnjičeni na slobodi utjecati na svjedoke, falsificirati ili uništavati dokaze.

Ministar Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač kazao je kako postoji dovoljno saznanja i materijalnih dokaza za umiješanost Benedija Đukanovića (koji je u bijegu), Balde i Željka Kovačevića, ubijenog prilikom napada na Krunića, u pripremi i izvršenju samog ubistva Slaviše Krunića.

Za trećim licem se još traga

Lukač je rekao kako nemaju informaciju da je Đukanović prešao granicu te kako sarađuju s policijom Srbije.

Entitetski ministar je kazao kako još nisu poznati motivi brutalnog ubistva banjalučkog biznismena, ali da je riječ o naručenom ubistvu.

U četvrtak su pripadnici MUP-a RS-a pronašli vozilo koje su koristili izvršitelji ubistva Krunića, dvije puške i odbačene okvire automatskih pušaka.

Direktor entitetske policije Darko Ćulum kazao je kako “imamo lice koje je izvršilo napad na Slavišu Krunića i njegovu pratnju”.

“Jedno lice je u tom napadu smrtno stradalo, jedno je lišeno slobode, a za trećim licem tragamo”, podsjetio je on.

Hiljade na sahrani Kruniću

Ćulum je najavio kako će biti raspisana međunarodna potjernica za odbjeglim Đukanovićem.

Komemoracija Kruniću i njegovom pratiocu Pavloviću održana je u četvrtak u kompaniji Sector Securityju, jednoj od Krunićevih firmi.

Njegov otac Drago je rekao da u ovom slučaju “nije u pitanju politika, već plaćeno ubistvo”.

Nešto kasnije Krunić je sahranjen na groblju u Glamočanima, na posljednji ispraćaj došle su hiljade ljudi u koloni koja se protezala kilometrima, javili su lokalni mediji.

Izvor: Agencije