Jednokratan povrat novca veteranima za kuće

Mogućnost jednokratne isplate zavisit će o raspoloživim sredstvima u državnom budžetu (Al Jazeera)

Povrat novca hrvatskim veteranima i članovima porodica smrtno stradalih boraca koji su otkupili prodičnu kuću ili stan na područjima od posebne državne pomoći ubuduće će se moći izvršiti i jednokratnom isplatom, a ne samo obročnom otplatom kako je to sada propisano, odlučila je hrvatska Vlada.

Prema Zakonu o područjima posebne državne pomoći, veterani i članovi porodica smrtno stradalih boraca, koji su prije stupanja na snagu Uredbe o darivanju stanova i kuća u vlasništvu države na područjima posebne državne pomoći otkupili vlastitim sredstvima ili kreditom porodičnu kuću ili stan u državnom vlasništvu, imaju pravo na povrat kupoprodajne cijene bez kamata.

Isplata zavisi o budžetu

Ovo pravo se ostvaruje uz uvjet da nemaju u vlasništvu drugi useljivi stambeni objekat, ili ako ga nisu prodali ili darovali te uz uvjet da žive u kupljenom stanu ili kući.

Mogućnost jednokratne isplate zavisit će o raspoloživim sredstvima u državnom budžetu na poziciji Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje na kojoj su ta sredstva planirana, izvijestio je potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić.

Vlada je sa sjednice Saboru uputila amandman na konačni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak.

Prema Vladinom amandmanu, kao finansijska imovina ne bi se utvrđivali prihodi od dividendi i udjela u dobiti na osnovu udjela u kapitalu, ako su ti prihodi ostvareni od ulaganja Fonda hrvatskih branitelja i članova njihovih pordica, kao ni otkup udjela u Fondu.

Izvor: Agencije