Jednim klikom do građevinske dozvole u Srbiji

U Srbiji počinje izdavanje elektronskih građevinskih dozvola. Na taj način proces dobijanja ovih dozvola je ubrzan, a korupcija svedena na minimum, poručuju iz Vlade Srbije. Ipak, u pojedinim opštinama navode da nisu spremni za novi sistem i da je ostavljeno prekratko vrijeme za obuku.

Prvi radni dan u novoj godini u opštinama u Srbiji počeo je s manje papira. Posebno u sektorima za urbanizam, koji su fascikle zamijenili elektronskim dokumentima. Građevinske dozvole sada su praktično na samo jedan klik od građana.

“Nema više šaltera, nema više ljudi koji će dolaziti na šaltere, jer sve što rade, a vezano je da dobiju građevinsku dozvolu, rade bukvalno elektronski”, objasnila je Zorana Mihajlović, ministrica građevine Srbije.

‘Lakši’ od Facebooka

Do prošle godine građevinska dozvola u Srbiji u prosjeku se izdavala za 180 dana. Promjenom zakona, opštine su bile u obavezi smanjiti procedure i rokove, pa su dozvole morali izdavati na jednom šalteru i najduže za 28 dana.

“Ključno je to poštivanje rokova, veliko prolongiranje, gde se građevinska dozvola čekala godinu i više dana, i druga, naravno, koja je bitna, to je korupcija. I po oba ta pitanje je uvođenje elektronske dozvole napredak”, rekao je Vuk Božić iz Nacionalne alijanse za lokalni razvoj.

U resornom ministarstvu tvrde da je proces prijave za građevinske dozvole lak, prostiji je, navode, i od korištenja Facebooka. Organizirane su obuke zaposlenih iz svih opština za korištenje softvera. Odlaganja neće biti.

“Ne možemo više da čekamo. Što pre krenemo u proces izdavanja elektronskih građevinskih dozvola, pre ćemo doći u situaciju da se on u potpunosti primenjuje u lokalnim samoupravama. Januar je mesec prilagođavanja, ali već 1. februara očekujem da nigde više nema problema”, dodaje Mihajlović.

Ipak, iz pojedinih opština kažu da još nisu spremni. U Inđiji, koja je, zbog modernizirane administracije i brzog poslovanja, privukla brojne investitore, smatraju da će novi način izdavanja građevinskih dozvola u početku biti problematičan.

“Ovaj vid modernizacije procesa izdavanja građevinskih dozvola bi trebalo i nama i investitorima da ubrza ceo proces, ali teško je proceniti kakvi će biti rezultati, s obzirom na činjenicu da je previše malo vremena potrošeno na obuku zaposlenih projektanata i investitora”, kazao je Dejan Mitrović, načelnik urbanizma u opštini Inđija.

Žele biti među prvih 30 u svijetu

U susjednoj opštini Pećinci, koja je ponudila 1.000 hektara nadomak Beograda i privukla 50 investitora, drugačije misle.

“Skratiće nam vreme i poboljšaće rad, biće izbegnuta silna papirologija, pa i smanjiće troškove. Mnogo je potrebno. To su veliki projekti, koji nisu potrebni da stoje u našim arhivama, to će sve biti u elektronskoj formi”, smatra Željko Trbović, načelnik urbanizma u ovoj opštini.

Srbija je u 2015. godini na listi Svjetske banke “Doing Business” najviše napredovala u brzini izdavanja dozvola. U ovoj godini u Vladi se nadaju dodatnom napretku i svrstavanju među prvih 30 zemalja svijeta.

Izvor: Al Jazeera