Jedna policija za Centralnu Ameriku

Tri centralnoameričke zemlje – El Salvador, Honduras i Gvatemala, čine najopasniji region izvan ratnih zona. Zajedno imaju manje od 20 miliona stanovnika, a samo prošle godine, u njima je počinjeno 17.500 ubistava.

Predsjednici ovih zemalja sada su najavili formiranje zajedničkih snaga sigurnosti koje će se boriti protiv kriminala.

Centralna Amerika jedan je od najopasnijih dijelova svijeta. El Salvador, Honduras i Gvatemalu nazivaju Sjevernim trouglom.

To je regija kojom vladaju ulične bande i zločinačke organizacije, i u kojem su ubistva, iznuđivanje i trgovina drogom dio svakodnevnice.

Predsjednici triju zemalja najavili su planove za formiranje novih jedinica za borbu protiv bandi i trgovaca drogom.

Ističu da će razmjenjivati informacije i ubrzati postupak ekstradicije.

Predsjednik El Salvadora Elias Antonio Saca kaže kako je postignut dogovor o tome šta treba činiti u budućnosti i dodaje: „U centru naših napora bit će porodice u sve tri zemlje. Uvjereni smo da je neophodno da naše institucije sarađuju kako bi odgovorile na izazove i potrebe stanovništva koje se našlo usred nasilja.”

Borba protiv nasilja i siromaštva

Njegov kolega predsjednik Hondurasa Juan Orlando Hernandez izjavio je da će smanjenje nasilja pomoći i u borbi protiv siromaštva u kojem živi veliki dio stanovništva.

„Ovaj sporazum će nam pomoći da građanima vratimo mir. Privući ćemo i lokalne i međunarodne investitore, što će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta, povećanja plata i stvaranja boljih uvjeta za život“, dodaje.

Predsjednik Gvatemale Jimmy Morales novinarima je rekao kako je uvjeren da će ostvariti rezultate.

„Znam da zemlje čiji su predstavnici danas ovdje prolaze kroz značajne, pozitivne promjene kad je riječ o borbi protiv korupcije, kontroli granica, borbi protiv trgovaca drogom i bandi, te trgovaca oružjem i ljudima“, dodaje.

Zbog nasilja u Sjevernom trouglu, deseci hiljada osoba svake godine pokušavaju ilegalno ući u Sjedinjene Američke Države.

Mnogi se nadaju da će novi plan zaustaviti krvoproliće i emigraciju.

U regionu, u kojem su i same snage sigurnosti često na meti kritika zbog nasilja i korupcije, građani će pažljivo pratiti rad novih jedinica.

Izvor: Al Jazeera