‘Jedna knjiga za mir’ dobila tri prestižne nagrade

Projekt 'Jedna knjiga za mir' nastao je u saradnji agencija New Moment i Y&R Dubai (Ustupljeno Al Jazeeri)

Na najvećem svjetskom festivalu kreativnosti “Cannes Lions” u Francuskoj regionalna agencija New Moment osvojila je tri nagrade za projekt The One – Jedna knjiga za mir, i to u kategorijama “Print”, “PR” i “Promo & activation”.

Jedna knjiga za mir okuplja učenja iz svetih knjiga Biblije i Kur'ana, pokazujući uporednim predstavljanjem stihova i ajeta koliko su vjerska učenja tih knjiga zapravo slična.

Svrha knjige jest da se pokazivanjem sličnosti koje postoje između dvije religije oživi dijalog, potakne razgovor između običnih ljudi i doprinese uspostavljanju mira.

Projekt Jedna knjiga za mir nastao je u saradnji agencija New Moment i Y&R Dubai, a osmišljen za Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini s ciljem da se sruše vjerske predrasude i podigne svijest o važnosti međusobnog razumijevanja i međureligijskog dijaloga.

“Nagrade predstavljaju veliki uspjeh za našu agenciju, jer pokazuju da imamo kontinuitet u kreativnom stvaralaštvu i snažnu regionalnu saradnju. Projekat smo radili za klijenta iz Sarajeva, na projektu su radile agencije New Moment iz Bosne i Srbije, ideja je nastala na našem regionalnom sastanku u Ohridu, dodajući tome internacionalni kontekst kroz saradnju sa Y&R Dubaijem. Također, postavlja našu regiju i kreativne ljude iz agencije New Moment na globalnu kreativnu scenu, na kojoj su pokazali šta znači neponovljivi balkanski duh i kreativnost”, izjavio je Žarko Sakan, direktor agencije New Moment New Ideas Company.

Ideja u koju su svi vjerovali

“Ovaj projekat je uspio zato što je iz jednog plemenitog motiva nastala snažna ideja u koju smo svi vjerovali, uz veliku podršku našeg klijenta, Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini. To je prepoznala i Al Jazeera Balkans, posvetivši cijelu jednu emisiju za predstavljanje projekta ‘The One’, na čemu smo im beskrajno zahvalni. Ovi ‘lavovi’ pripadaju svakom članu tima koji je pomogao da se ideja realizira”, rekla je Jasmina Nikolić, voditeljica projekta.

Knjiga je predstavljena na tribini Universal Peace Federation u Beču, zahvaljujući Mirnesu Kovaču, novinaru i komparativnom teologu, koji je, kao autor ideje i knjige, radio na projektu s New Momentom.

“Naš projekt, ustvari, uči da su svete poruke Božijih knjiga veoma slične te da nose dobro i mir. Upravo zbog toga, negdje u dubini sebe osjećao sam da će ovaj projekat osvojiti srca i podršku ljudi zato što smo ga radili iz srca, a samo one stvari koje se rade srcem dopiru do srca”, izjavio je Kovač.

Ponosan je što je poruka “The One” poslana iz Sarajeva, i to u danima kada se obilježava 20 godina Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini, koje je projektu pružilo punu podršku.

Zahvalio se i teolozima koji su radili na projektu – Pavlu Miočiću i Muhamedu Fazloviću, te članovima Izvršnog odbora Međureligijskog vijeća – Ifet-ef. Mustafiću, don Tomi Mlakiću, ocu Vanji Jovanoviću i Borisu Kožemjakinu.

Brojne nagrade

“Veliku zahvalnost dugujemo Tariku Đođiću i Al Jazeeri Balkans, koji su nas medijski podržali, a, dakako, poštovanje i zahvalnost svim ostalim medijima koji su ovaj projekat prepoznali i o njemu izvijestili”, izjavio je Kovač.

Godine 2012. agencija New Moment Skoplje osvojila je titanijskog lava za projekt “Zajednička molitva”, prije dvije godine New Moment Beograd osvojio je bronzanog lava za projekt “Dugme za pomoć”, a srebrnog lava dobio je New Moment Skoplje za projekt “Crveni telefon”.

Ove godine na tradicionalnom kanskom festivalu kreativnosti iz područja marketinga u konkurenciji je bilo više od 40.000 radova iz više od 100 zemalja svijeta.

Izvor: Al Jazeera