Jedini aerodrom u Tripoliju bombardovan i zatvoren

LNA izvodi zračne napade na jug grada probijajući se putem prema gradskom središtu (EPA)

Libijske vlasti zatvorile su jedini funkcionalni aerodrom u glavnom gradu Tripoliju nakon vazdušnog napada snaga s istoka zemlje predvođenih generalom Khalifom Haftarom, koje zanemaruju pozive međunarodne zajednice za prekidom vatre, u novom ratnom ciklusu od pada Muammara Gaddafija 2011.

Dopisnik Reutersa sa Matiga aerodroma kazao je da su neki putnici viđeni kako napuštaju terminal.

U Libiji su od prošle sedmice obnovljeni sukobi kada je Libijska nacionalna armija (LNA) predvođena Haftarom sa istoka krenula u osvajanje zapada zemlje i centra Tripolija, gde kontrolu ima međunarodno priznata vlada, predvođena Fayezom al-Serrajem.

Obe strane su izvestile da je od četvrtka ubijeno najmanje 41 osoba, uključujući civile, prenosi AP.

Borbe bi mogle da poremete snabdevanje naftom i podstaknu novi talas migracija prema Evropi, te unište plan Ujedinjenih nacija da se održe izbori ne bi li se stalo na kraj suparništvima dvaju paralelnih vlada na istoku i zapadu zemlje. 

Raste broj žrtava i izbjeglih

Libijska nacionalna vojska (LNA) s istoka zemlje, predvođena Khalifom Haftarom, bivšim Gaddafijevim generalom, objavila je da je poslednjih dana poginulo 19 njenih vojnika u napredovanju prema međunarodno priznatoj vladi u Tripoliju.

Portparol ministarstva zdravstva iz Tripolija rekao je da je u borbama južno od glavnoga grada poginulo najmanje 25 ljudi, uključujući borce i civile, a ranjeno je 80.

Ujedinjene nacije su objavile da je pred sukobima izbeglo 2.800 ljudi, a očekuje se da će ih biti još, iako su neki ostali u okruženju.

“UN i dalje poziva na privremeni humanitarni prekid vatre kako bi se omogućilo pružanje hitnih usluga i dobrovoljan odlazak civila, uključujući i ranjene, iz područja sukoba”, navodi se u saopštenju.

Šefica EU diplomatije Federica Mogherini pozvala je na zaustavljanje svih vojnih akcija u Libiji bilo da dolaze unutar zemlje ili spolja.

”Političko i vojno rukovodstvao Libije mora da preuzme odgovornost i dovede do mirne tranzicije”, poručila je Mogherini.

Federica Mogherini kaže da EU prati iz minuta u minut dešavanja u Libiji.

Mogherini: Stvari ne idu u dobrom pravcu

Ona ocenjue da stvari ”definitivno ne idu u dobrom pravcu”, a kao primer toga navodi poslednja dešavanja oko aerodroma u Tripoliju.

”Pozivamo sve da izbegnu dalje vojne akcije, vrate se za pregovarački sto pod pokroviteljstvom UN i obezbede ono što libijski narod želi, a to je mir i stabilnost za zemlju”, kaže Mogerini.

Ona je nakon sastanka Saveta ministara spoljnih poslova naglasila da su zemlje članice EU jednoglasne i u zahtevu da se u potpunosti i momentalno uspostavi humanitarno primirje na tom području.

No, čini se da ti pozivi ne nailaze na plodno tle.

Haftarov LNA, koji podržava istočnu vladu u Bengaziju, zauzeo je ranije ove godine naftom bogati jug Libije, da bi potom nastavio brzo napredovanje kroz uglavnom nenaseljena pustinjska područja prema glavnom gradu na obali.

Zauzimanje Tripolija je, međutim, daleko veći izazov.

LNA izvodi vazdušne napade na jug grada probijajući se putem prema gradskom središtu od bivše međunarodne luke koju se više ne koristi.

Izvor: Agencije