Jedanaest zemalja dogovara transpacifički sporazum bez SAD-a

Trump je povlačenjem SAD-a iz TPP-a ugrozio sporazum koji bi trebao obuhvatiti 40 posto svjetskog BDP-a (EPA)

Jedanaest zemalja s obje strane Tihog okeana oživjet će u četvrtak u Čileu Transpacifički sporazum o slobodnoj trgovini (TPP) koji je prije godinu dana nakon povlačenja Sjedinjenih Američkih Država smatran mrtvim.

Ugovor je promovirao Washington za vrijeme predsjednika Baracka Obame, te je potpisan u februaru 2016. nakon godina pregovora između 12 zemalja koje imaju pristup Tihom okeanu: SAD-a, Australije, Bruneja, Kanade, Čilea, Japana, Malezije, Meksika, Novog Zelanda, Perua, Singapura i Vijetnama.

No, prije stupanja na snagu, američki predsjednik Donald Trump objavio je povlačenje svoje zemlje, dovodeći u opasnost ambiciozan sporazum koji bi trebao obuhvatiti 40 posto svjetskog BDP-a i gotovo 25 posto međunarodne trgovine, prenosi Hina.

“Iako će se takse primjenjivati na neke proizvode, a postoji i opasnost od trgovinskog rata, mi dajemo znak za početak”, kazao je šef čileanske diplomatije Heraldo Munoz u trenutku kad je Trump najavio uvođenje carina za čelik i aluminij zbog čega bi mogao izbiti trgovinski rat.

Carinske i necarinske prepreke

“To je najvažniji i najzahtjevniji sporazum o slobodnoj trgovini dosad potpisan na svijetu”, tvrdi Munoz.

Godinu dana nakon izlaska SAD-a, u Santiagu se sporazum, sada zvan Transpacifičko globalno i progresivno partnerstvo (CPTPP) treba potpisati u četvrtak, s gotovo svim odredbama iz originalnog teksta osim odredbe o intelektualnom vlasništvu koju je nametnuo Washington.

Sporazumom se predviđa ukidanje carinskih i necarinskih prepreka, poput uvođenja zajedničkih normi u nekoliko sektora aktivnosti između tih jedanaest zemalja koje okupljaju gotovo petsto miliona osoba.

Nakon što bude potpisan, sporazum će stupiti na snagu 60 dana nakon ratifikacije najmanje šest od jedanaest zemalja.

Izvor: Agencije