Jedan okrivljeni priznao da je ubio slovačkog novinara

Jedan od četiri okrivljena za ubistvo slovačkog novinara Jana Kuciaka i njegove vjerenice priznao je ubistvo pred sudom.

Okrivljeni Miroslav Marček priznao je da je učestvovao u ubistvu, dok su druga dvojica okrivljenih, među kojima je i biznismen Marian Kocner, koji je optužen da je naručio ubistvo, negirala krivicu, prenosi Reuters. 

Kako se navodi, na današnjem suđenju četvrti okrivljeni nije se izjasnio, piše Tanjug.

Prema riječima slovačkog državnog tužioca, Marian K. naručio je ubistvo Kuciaka zbog njegovih tekstova u kojima je pisao o njegovim sumnjivim aktivnostima, zbog čega je naredio jednom od optuženih da otme i ubije novinara, prenosi slovačka agencija TASR.

Marian je pritom dao informacije o Kuciakovom kretanju i njegove fotografije, nakon čega je kontaktiran treći optuženi da bi organizirao ubistvo, a za to mu je obećano 70.000 eura.

Protesti i ostavka premijera

Na specijalnom krivičnom sudu u Pezinoku, pokraj Bratislave, počelo je suđenje zbog ubistva novinara i njegove zaručnice.

Ubistvo Kuciaka izazvalo je veliki šok i pažnju javnosti u Slovačkoj. Nakon toga, zbog pritiska javnosti i protesta, odstupio je slovački premijer Robert Fico, a vladu je preuzeo njegov bliski saradnik Peter Pellegrini.

Izvor: Agencije