Jeb Bush formirao komitet za kandidaturu

Jeb Bush se smatra umjerenijim republikancem, navodi reporter Al Jazeere (AP)

Republikanac Jeb Bush, čiji su otac i brat bivši američki predsjednici, najavio je osnivanje političkog komiteta za postavljanje osnova za predsjedničku kampanju 2016. godine, javio je iz Washingtona Al Jazeerin Ivica Puljić.

Ime Jeba Busha, brata Georgea W.Busha, 43. američkog predsjednika, i sina Georgea H. Busha, 41. predsjednika, već se mjesecima spominje kada se priča o mogućim republikanskim predsjedničkim kandidatima”.

Ovom najavom Jeb Bush postaje jedan od favorita da postane kandidat Republikanske stranke za predsjedničke izbore zakazane za sljedeću godinu, iako se čini da će biti još dosta potencijalnih kandidata, prenijela je agencija AP.

U video snimku na engleskom i španskom jeziku objavljenom na svom Facebook profilu, bivši guverner Floride je napisao da će mu njegov komitet PAC omogućiti da “podrži kandidate koji vjeruju u konzervativne principe koji omogućuju uspon svih Amerikanaca”.

Finansiranje aktivosti

Jedan Bushov saradnik je za AP potvrdio da će komisija Bushu omogućiti da zapošljava osoblje, vrši ankete i plaća putovanja u cilju privlačenja donatora i podrške drugih članova Republikanske stranke, prenosi Tanjug.

Jeb Bush se smatra umjerenijim republikancem koji mora prvo pridobiti potporu konzervativaca unutar stranke koji se s njim ne slažu oko imigrantske reforme, oko stvaranja novog obrazovanog sustava te oko istospolnih brakova”.

Jeb Bush je prošlog mjeseca otkrio da planira da se kandidira na predsjedničkim izborima 2016. godine.

Do sada je nekoliko republikanaca pokazalo interes za predsjedničke izbore 2016.godine. Na tom su popisu senator iz Kentuckya Rand Paul, guverner Texasa Rick Perry i guverner New Jerseya Chris Christie.

Izvor: Al Jazeera i agencije