Je li Rusija promijenila stav o ostanku Assada na vlasti?

Ruski opozicionar ističe da ta zemlja pokušava sakriti svoj „neuspjeh“ da realizira plan uspostave pojasa „Novorusije“ (Arhiva)

Piše: Iftikhar Mani

Izjave ruskog premijera Dmitriya Medvedeva o mogućnosti odlaska Bashara al-Assada sa vlasti privukle su pažnju svih onih koji prate ova dešavanja. Dok se pojedini pitaju postoji li mogućnost promjene ruskog stava, drugi smatraju kako je ovo samo politički manevar.

Medvedev je u intervjuu za Izraelski kanal 2 izjavio kako postoji mogućnost formiranja nove sirijske vlade bez Assadovog učešća, pojasnivši da promjena vlasti treba biti provedena kroz pregovore. Na taj način bi se iznašlo rješenje koje bi rezultiralo okončanjem krize i formiranjem nove vlade bez Assada, ukoliko Sirijci to odluče.

Član ruske Dume Yevgeny Fyodorov kaže da u izjavama Medvedeva ne vidi ništa novo, naglasivši kako je Rusija, još od samog početka krize, stavljala  akcenat na to da odluka treba biti u rukama sirijskog naroda, i da jedino narod ima ovlasti da odlučuje o tome ko će ostati na vlasti. 

Dodaje da je premijer spomenuo da, ukoliko pregovori između Sirijaca dovedu do formiranja nove vlade bez Assada, Assad neće biti kamen spoticanja. Ovo ni na koji način nije u suprotnosti sa ruskim principijelnim stavovima koje je Moskva iznijela još na samom početku.

Stručnjak za medije Pavel Rodkin smatra da je Rusija od početka podržavala sirijski režim, polazeći od toga da treba očuvati jedinstvo sirijske teritorije i spriječiti islamske pokrete da preuzmu uzde vlasti u svoje ruke, te da to nije bila konkretno podrška Assadu.

Smirivanje situacije

Smatra da interesi Rusije nalažu da se spriječi povratak „terorista“ ruskog porijekla, kao i da se dobrovoljcima iz republika bivšeg Sovjetskog Saveza zabrani povratak u njihove države i činjenje prevrata protiv vladajućih režima.   

U razgovoru za Al Jazeeru dodaje da Medvedeve izjave nose pozitivnu poruku Zapadu, koja ima za cilj smanjivanje napetosti i traženje zajedničkih osnova čime bi se mogao utrti put za pronalazak rješenja.

Ruski opozicionar Pavel Shelkov smatra da iza izjave Medvedeva stoje dva razloga. Kao prvo, da je to pokušaj smirivanja situacije i bježanje od krivičnog gonjenja, nakon što je Francuska podnijela zahtjev Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu da se zaustave masakri koji vrše ruski avioni nad civilima u Halepu. Posljednji masakr ruske avijacije bio je napad na školu u selu Has.

Drugi razlog je taj da Rusija ni nakon godinu dana od vojne intervencije nije uspjela uništiti sirijsku opoziciju. Sirijska opozicija je uspjela povratiti većinu položaja nad kojima je sirijski režim preuzeo kontrolu uz podršku Rusije. 

Dodaje da Rusija pokušava sakriti svoj „neuspjeh“ da realizira plan uspostave pojasa „Novorusije“ koji bi se protezao od Pridnestrovie (Moldova) pa sve do Odessae (Ukrajina).

Shelkov smatra da su izjave Medvedeva novi manevar s ciljem smirivanja situacije sa Zapadom. Ukoliko i dođe do promjena u Siriji, bit će to samo formalne promjene, dok će aktuelni sirijski režim ostati i dalje na vlasti.

Uloga Amerike

Ovaj ruski opozicionar je naglasio da Medvedev nema ovlasti da iznosi neke teške izjave ukoliko nema podršku Kremlja. Činjenica da izjave dolaze od strane premijera a ne predsjednika države otvaraju prostor za njihovo povlačenje u slučaju da se za tim ukaže potreba.

Sa svoje strane, stručnjak za Bliski istok dr. Yuri Zenin smatra da Medvedeva poruka ima za cilj sačuvati obraz Amerikancima, kako ishod ne bi bio pobjeda Rusa nasuprot poraza Amerikanaca. 

Kako bi pojasnio ovu misao, Zenin je povezao trenutna dešavanja sa sovjetskom intervencijom u Afganistanu i ustrajnošću Sjedinjenih Američkih Država da spriječe postizanje dogovora na osnovu kojeg bi se Sovjetima dozvolilo dostojanstveno povlačenje. Rezultat svega navedenog bio je dolazak talibana na vlast u Afganistanu.

Dodao je da Rusija ne želi vratiti Amerikancima za učinjeno, nego na ovaj način želi potaknuti SAD u pravcu postizanja dogovora koji bi doveo do formiranja nove vlade u dogovoru sa Washingtonom.

Izvor: Al Jazeera