Oglasi

Je li Irak postao poprište hladnog rata između Turske i njenih protivnika?

Irački promatrači protumačili su nedavni grčki potez u relacijama s Irakom kao želju da se izvrši pritisak na Tursku bez da se ostvari bilo kakva ekonomska korist za zemlju.
Posjeta ministra vanjskih poslova Grčke (lijevo) Iraku, prva je te vrste od 1998. Iračko Ministarstvo vanjskih poslova

Piše: Salah Hassan Baban

Čini se da je još uvijek prisutna i otvorena mogućnost da Irak istovremeno bude poprište užarenog, ali i hladnog rata, u okviru regionalnog takmičenja i međunarodnog sukoba koji je dosegao vrhunac otvaranjem novog fronta između Turske i njenih protivnika, na čelu s Francuskom i Grčkom, uz već tradicionalno neprijateljstvo između Amerike i Irana.

Iračka arena je bila opterećena iznenadnim političkim previranjima nakon interesovanja Francuske u posljednje vrijeme. Potom je uslijedila posjeta grčkog ministra vanjskih poslova Nikosa Dendiasa toj zemlji, kao prva takve vrste od 1998. godine. Dendias je izrazio spremnost grčkih kompanija da rade u Iraku na polju obnove, energetike i medicinske opreme, naglašavajući podršku svoje zemlje suverenitetu, jedinstvu i stabilnosti Iraka, te suprotstavljanju izazovima sa kojima se suočavaju svijet i regija, od kojih je najvažniji terorizam.

Uporedo s posjetom Dendiasa, irački premijer Mustafa al-Kadhimi je primio pismo od turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koje je sadržavalo zvanični poziv za posjetu Turskoj, kako je saopćio Ured za medije iračkog premijera.

Nagađanja i tumačenja

Postoje brojni scenariji i nagađanja o mogućnosti da se Irak ponovo pretvori u novo poprište sukoba između Turske i njenih tradicionalnih protivnika, posebno Francuske i Grčke, uzimajući u obzir brza politička i diplomatska previranja na teritoriji te zemlje. Sve se to podudara s potezima koje Turska i Grčka poduzimaju jedna protiv druge zbog neslaganja oko pomorskih granica i otoka Kipra, dok Grčka nastavlja širiti savez formiran uz francusku podršku kako bi ojačala svoj front protiv Turske.

Irački promatrači protumačili su nedavni grčki potez u relacijama s Irakom, nakon prekida koji je trajao oko 32 godine, kao želju da se izvrši pritisak na Tursku bez da se ostvari bilo kakva ekonomska korist za zemlju.

Postoji nekoliko objašnjenja i političkih značenja posjete grčkog ministra vanjskih poslova Iraku, u vrijeme kada njegova zemlja prolazi kroz političku, ekonomsku i historijsku krizu s Turskom, između ostalog da Atina pokušava imati svoju ekspozituru u regiji, budući da se nastavljaju neriješeni problemi između dvije zemlje na Mediteranu i Egejskom moru, u smislu aktivnosti na polju istraživanja plina.

Nabil al-Obaidi, stručnjak za borbu protiv međunarodnog terorizma, smatra da Grčka, koja se nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji, neće donijeti nikakvu ekonomsku korist Iraku, već nastoji pridobiti druge strane u regiji na svoju stranu u problemu s Turskom, zbog politike koju provodi Ankara i njenih interesa koji se protežu na Irak.

Irak će zapasti u veći problem od političkih, ekonomskih i sigurnosnih izazova sa kojima se sada suočava ako dozvoli da se pretvori u poprište ili jednu od glavnih strana u hladnom ratu između Atine i Ankare, navodi Al-Obaidi.

Smatra da se Irak mora izboriti sa svojim aktualnim problema i uložiti napore da riješi ove međunarodne, vanjske i unutrašnje probleme i izazove bez prolaska ili približavanja međunarodnim napetostima. Turska je snažna zemlja koja se može osloniti na sebe, a Irak se mora osloniti na nju kao na zemlja koja uživa regionalni ugled zbog svoje borbe protiv pojedinih terorističkih organizacija, prema njegovim riječima.

Al-Obeidi je pozvao iračko predsjedništvo da državu drži podalje od tih sukoba, jer je zemlji dovoljno problema nastalih zbog konflikata koji su je pretvorili u arenu za rješavanje sporova između Teherana i Washingtona, naglasivši da Irak nije pogodno tlo za tursko-grčki sukob.

Rutinska posjeta

Al-Obaidi postavlja pitanje: "Može li kako Irak prenijeti svoj sukob na neke druge zemlje i posrednički rat koji traje već godinama?". Na to se nadovezao još jednim pitanjem: "Kako se Irak može zaštititi ako dopusti da se grčko-turski sukob prenese na njegovu teritoriju?"

Posjeta grčkog ministra vanjskih poslova Iraku nije izlazila iz okvira rutinske posjete i nema nikakve dimenzije čiji je cilj pretvoriti Irak u most za pregovore ili u jednu od strana u sukobu između zemalja regije, posebno Ankare i Atine, jer ne postoji nešto po čemu se posebno izdvaja kvalitet odnosa dvije strane na političkoj, ekonomskoj, pa i kulturnom nivou između Iraka i Grčke, kaže politički analitičar Hashem al-Kindi.

Do ove posjete je došlo kako bi se održala politička prisutnost, kako to opisuje Al-Kindi, ističući u svom govoru za Al-Jazeeru da posjeta neće imati nikakve političke ili suštinske posljedice, isključujući bilo kakve pokušaje uvlačenja Iraka u regionalne sukobe, jer su grčko-turska neslaganja suviše daleko od Iraka, prema ovom političkom analitičaru.

Komentirajući važnost uloge Grčke u borbi protiv terorizma, Al-Kindi kaže da izjave dužnosnika, bilo s iračke ili grčke strane, o ulozi Atine u ovom aspektu, nisu ništa drugo nego pohvale na račun posjete i njene organizacije, te da to neće imati nikakvog efekta u stvarnosti. Razlog za to pripisuje činjenici da Atina ne pokazuje interes za sigurnosti regije, jer u tome nema nikakvu ulogu, te da Irak nije dobio nikakvu sigurnosnu pomoć od te države zbog njene slabe ekonomske situacije.

Interes Iraka

Irak se zalaže za dijalog i razmjenu mišljenja u rješavanju problema, bilo na unutarnjem ili regionalnom nivou. U vrijeme kada regija generalno prolazi kroz tešku situaciju, još jedan novi sukob je nepodnošljiv uz intenziviranje sukoba u Azerbejdžanu i Armeniji, izjavio je šef Odbora za vanjske odnose u Zastupničkom domu Sherko Mohammad.

Sherko Muhammad vjeruje da sukobi u regiji ne utječu samo na zemlje regije, već i na cijelu regiju i globalnu sigurnost. Dešavanja vezana za tursko-grčki sukob su evropska stvar koja je daleko od iračke scene, o čemu postoji i stav Amerike i Rusije koje prate trenutni razvoj situacije.

U interesu je Iraka da se u trenutnim okolnostima koncentrira na smirivanje stvari i rješavanje domaćih problema, smatra Sherko Mohammad, koji je za Al Jazeeru rekao da Irak samo u jednom slučaju može imati koristi od Evrope preko Grčke, a to je obnova infrastrukture.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.