Je li borba protiv virusa u FBiH pukla na prvoj liniji odbrane?

U zdravstvenom sistemu Federacije BiH postoji dovoljno novca, ali se iz nekog razloga taj novac ne troši, tvrde iz Sindikata (EPA)

U zdravstvenom sistemu Federacije Bosne i Hercegovine postoji dovoljno novca, ali se iz nekog razloga taj novac ne troši, kritizirao je Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo odgovarajući na pitanje o sve očitijim propustima u borbi protiv pandemije korona virusa u Kantonu Sarajevo, ekonomski najjačem kantonu u Federaciji, premda pandemija još nije dosegla svoj vrhunac, prema mišljenjima epidemiologa.

“Zbog toga su medicinski radnici u velikoj opasnosti, ali su medicinski radnici istovremeno i velika opasnost”, rekao je Hočko za Al Jazeeru, objašnjavajući da su medicinski radnici “u opasnosti jer ih je država izbacila u prve borbene redove nepripremljene, dok su, s druge strane, tako nezaštićeni, oni sami opasnost za pacijente, svoju porodicu, ljude s kojima dolaze u kontakt.”

“Država ima para, u zdravstvu ima para, ali se pare čuvaju godinama u nekakvoj rezervi, a onda završavaju ne znamo gdje.”

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine objavljenima u utorak, u zemlji je bolešću COVID-19, koju uzrokuje novi tip korona virusa, zaraženo 778 osoba, dok je od početka pandemije preminulo 30 ljudi. Građani na društvenim mrežama i medijima svjedoče da ljekari u pojedinim slučajevima nisu intervenirali na vrijeme zbog nedostatka medicinske opreme.

Iz Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije Bosne i Hercegovine, jednog od dva entiteta u Bosni i Hercegovini, također su upozorili da ljekari u Bosni i Hercegovini nemaju adekvatnu zaštitnu opremu, ili je barem većina nema. Iz Sindikata su poručili da su ljekari istureni u borbi protiv zaraze bez osnovnih sredstava zaštite, dok država presporo i djelomično reagira. “Prisiljeni smo se sami organizirati kao sindikat i nabavljati svojim kanalima neophodnu zaštitnu opremu.”

Supruga preminulog epidemiologa iz Sarajeva Šefika Pašagića rekla je da su njenom suprugu, koji je bio zaražen novim tipom korona virusa, ljekari nekoliko dana odbijali pružiti pomoć jer nisu imali zaštitnu opremu. Kada su ljekari došli na intervenciju, bilo je prekasno. Pašagić, koji je i sam bio epidemiolog, preminuo je od posljedica korona virusa.

Ko nabavlja opremu za ljekare?

Borbom protiv pandemije korona virusa u Federaciji BiH koordinira Federalni štab Civilne zaštite. Menadžmenti medicinskih ustanova prvi su u hijerarhiji koji trebaju nabaviti medicinsku opremu za svoje zaposlenike i odgovoriti na izazove pandemije. Druge u hijerarhiji jesu općine, a zatim kantoni. Kada se na tim nivoima iscrpe sredstva, poseže se u budžetske rezerve Federalnog štaba Civilne zaštite.

Premda se govori o nedostatku adekvatne medicinske opreme za ljekare, dosad nijedna ili gotovo nijedna zdravstvena ustanova u Federaciji BiH nije izašla s podatkom o tome koja vrsta opreme nedostaje njihovim ljekarima i medicinskom osoblju. To baca sumnju da borba protiv korona virusa ne funkcionira kako treba već na prvoj liniji, u lokalnim domovima zdravlja. Čuju se kritike da se neke medicinske ustanove, koje bi trebale biti prve pri ruci pacijentima, zapravo zatvaraju u sebe i ne ulažu dovoljno napora u borbi protiv pandemije, dok neki ljekari radije u prvi plan isturaju medicinske sestre.

Iz Domova zdravlja Kantona Sarajevo odbili su govoriti za Al Jazeeru o tome koja oprema konkretno nedostaje njihovim zaposlenicima.

Federalni ministar zdravlja Vjekoslav Mandić na insistiranje novinara taj problem djelomično je otvorio na konferenciji u utorak, tvrdeći da je federalni nivo uradio mnogo za borbu protiv pandemije, upozoravajući da nikakav izgovor ne smije biti razlog da se pacijentima uskrati potrebna njega.

Nešto ranije predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBBBiH) i državni ministar sigurnosti Fahrudin Radončić također je zatražio smjenu direktora Domova zdravlja Kantona Sarajevo Muhameda Kulića, optužujući ga da nije adekvatno odgovorio na zdravstvenu krizu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

“Vidim i čujem mnogo argumentiranih primjedbi i zaista dramatičnih poziva građana, odnosno pacijenata i njihovih porodica, koji se žale na postupke pojedinih ljekara i osoblja u domovima zdravlja”, rekao je Radončić.

Načelnik Federalnog štaba Civilne zaštite Fahrudin Solak rekao je za Al Jazeeru da zdravstvene institucije i niži nivoi vlasti imaju budžete za nabavku medicinske opreme, ali oni radije pribjegavaju traženju opreme od Federalnog štaba.

“Lakše im je poslati zahtjev [prema Federalnom štabu Civilne zaštite] nego izvršiti nabavku”, rekao je Solak.

Dr. Hočko kaže da je razočaran načinom na koji funkcionira “naš zdravstveni sistem”.

“Ovo hitno treba mijenjati. Ovo nije dobar zdravstveni sistem. Ni ljekari ni pacijenti od ovakvog zdravstvenog sistema nemaju koristi”, rekao je Hočko.

Izvor: Al Jazeera