‘Jugoslovensko’ nakon 30 godina nastupilo u Zagrebu

Jugoslovensko dramsko pozorište u HNK-u Zagreb posljednji put nastupilo je 1986. godine (Goran Stanz / Pixsell)

Jugoslovensko dramsko pozorište je u petak navečer, prvi put nakon 30 godina, nastupilo u Hrvatskom narodnom kazalištu Zagreb, gdje je izvelo predstavu Umišljeni bolesnik J. P. Molierea, u režiji srbijankog reditelja Jagoša Markovića.

Dvorana HNK-a bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a publika je glumce nagradila aplauzom i ovacijama.

Glavnu ulogu igrao je poznati srbijanski glumac Dragan Mićanović, koji je novinarima na prijemu nakon predstave rekao da su dojmovi nakon predstave i prijem publike fantastični, prenosi Tanjug.

Direktorica JDP-a Tamara Vučković-Manojlović je kazala da je vrlo zadovljna.

Podsjetivši da je JDP u HNK-u posljednji put nastupio 1986. godine, ona je naglasila značaj ponovno uspostavljene suradnje kazališnih kuća.

Do posljednjeg mjesta

Dvorana HNK-a bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a u publici je bio i mitropolit zagrebačko-ljubljanski, vladika Porfirije.

Ovo gostovanje je nastavak ponovno uspostavljene suradnje dvije kazališne kuće započete u lipnju prošle godine, kada su glumci HNK-a na sceni “Ljuba Tadić” JDP-a izveli predstavu Vučjak Miroslava Krleže, u režiji Ivice Buljana.

U predstavi Umišljeni bolesnik nastupili su glumci Dragan Mićanović, Radovan Vujović, Jelisaveta Sablić, Goran Šušljik, Vlasta Velisavljević, Bojan Dimitrijević, Nebojša Milovanović, Slobodan Tešić, Marta Bjelica, Mladen Sovilj i Miloš Jevtović.

Marković, uz režiju, potpisuje i adaptaciju, scenografiju i izbor glazbe, kostimografinja je Bojana Nikitović, a svjetlo je oblikovao Mile Buturović.

Izvor: Agencije