Javnost traži oštrije kazne za maloljetne nasilnike

Tužilaštvo Kantona Sarajevo nastavlja istragu o samoubistvu dječaka Mahira Rakovca, čiji majka i očuh tvrde da je bio zlostavljan u školi, te da je nasilje uzrok samoubistva.

U cilju istrage, iz Tužilaštva ne žele da govore o aktivnostima, ni u slučaju drugog dječaka koji je navodno zlostavljan u istoj školi.

U međuvremenu, sve je više zahtjeva za pooštravanje zakona o maloljetničkoj delinkvenciji u BiH.

Pojedini stručnjaci dodaju da najprije treba primjenjivati i postojeće zakone, javlja reporter Al Jazeere Emir Skenderagić. 

Primijeniti i postojeći zakon

Elmedin Muratbegović, šef Katedre za kriminologiju na Sarajevskom univerzitetu opisuje detaljna uputstva za primjenu Zakona o postupanju s maloljetnicima u krivičnom postupku.

U slučaju nasilja nad djecom, ovdje je definisano kada se pozivaju roditelji, kada policija.

„Naša policija je od 2010.godine dobila mogućnost da djeci, mladim maloljetnicima koji prvi put čine krivično djelo ili budu otkriveni za djela za koja je kazna zatvora do tri godine izrekne tzv. policijsko upozorenje kao prvu u setu alternativnih mjera”, rekao je Muratbegović.

Paralelno s tom, predviđen je i set drugih mjera.

„Tipa redovno pohađanje škole, praćenje pohađanja, rada u korist lokalne zajednice ili preduzeća, psihološko savjetovalište u dnevnim centrima, posebno formiranim i to je nešto što mi očekujemo da se počne primjenjivati u FBIH, U RS-u je to u primjeni, Banja Luka ima takav centar”, dodaje.

„Bez obzira na mišljenje struke i postojeće zakone, sve je više zahtjeva za pooštravanje zakona o maloljetničkoj delinkvenciji. Pojedini parlamentarci i ministri podržavaju takve zahtjeve”, javlja reporter Al Jazeere Emir Skenderagić.

Zastupnik u bh.parlamentu Mirsad Đonlagić, inače univerzitetski profesor, smatra da su brze izmjene zakona moguće na entitetskom nivou

„U nekim okolnostima koje se mogu smatrati kao normalne okolnosti, to bi u nekom roku od dva mjeseca moglo da dođe na dnevni red. Jer, iskreno govoreći, ja i ne vidim šta je to prioritetno od zaštite ljudskih života u ovom trenutku”, kaže Đonlagić.

Jedan od prijedloga je da se novi zakon radi po uzoru na tzv. Aleksin zakon u Srbiji, na kojem su radili pravnici nakon samoubistva dječaka čiji roditelji tvrde da je bio žrtva nasilja u školi.

Između ostalog, tim nacrtom zakona se predviđa formiranje nezavisnog organa za prevenciju i borbu protiv vršnjačkog nasilja, novčana kazna do 800 eura za roditelje zbog zanemarivanja djeteta, kao i pooštravanje odgovornosti direktora škole oduzimanjem licence.

Sličan prijedlog u BiH predlažu očuh i majka Mahira Rakovca.

“Mi ćemo pred nadležne institucije vrlo skoro izaći sa konkretnom inicijativom, da se usvoji jedan zakon koji bi, dakle, po hitnoj mjeri sankcionisao ovakve pojave”, rekao je Mahirov očuh Dubravko Lovrenović.

Pooštravanje kazni za maloljetnike bh. javnost je tražila i prije osam godina, nakon što su na tramvajskoj stanici u centru Sarajeva maloljetnici ubili šesnaestogodišnjeg Denisa Mrnjavca.

U međuvremenu, pritisak javnosti je nestao, baš kao i Denisova slika pored tramvajskog stajališta, koja je podsjećala na izgubljen život nevinog dječaka.

Česti slučajevi nasilja

Ovakvi slučajevi nasilja sve su češći i psiholozi upozoravaju da je situacija alarmantna.  

Jedanaestogodišnji Harun Mujkić 2014. godine stradao je u učionici osnovne škole u Zenici.

Roditelji poginulog dječaka tvrde da je njihov sin žrtva nasilja i da je ubijen preciznim taekwondo udarcima učenika iz razreda.

Tužilaštvo je obustavilo istragu protiv maloljetnika jer se primjena krivičnog zakonodavstva u FBiH ne odnosi na mlađe od 16 godina.
Javnost je uzburkao snimak objavljen na internetu, u kome tri djevojčice brutalno tuku i šutiraju svoju vršnjakinju. Snimak je zabilježen u Hemijskoj školi u Tuzli 2013. godine.

Punoljetna učesnica tuče, osuđena je na tri mjeseca zatvora, dok su maloljetne učesnice tuče upućene u Disciplinski centar za maloljetnike u Tuzli.

U novembru 2012. u Mašinskoj tehničkoj školi u Sarajevu, na velikom odmoru, nožem u grudi uboden je 16-godišnjak.

U holu iste škole hicem iz pištolja u potkoljenicu ranjen je učenik. U školi je ugrađen detektor za metal.

Izvor: Al Jazeera