Javni dug Francuske 121 posto BDP-a ove godine

Ministarstvo finansija predviđa pad potrošnje stanovništva za 10-ak posto ove godine (EPA)

Prijedlogom rebalansa budžeta Francuske za 2020. godine, koji treba biti predstavljen iduće sedmice, planira se javni dug od 120,9 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) ove godine, izvještava Reuters pozivajući se na izvore u Ministarstvu finansija.

Ovako veliki rast javnog duga uzrokovan je ogromnim izdacima države, koji se mjere milijardama eura, radi ublažavanja ekonomskih posljedica korona krize, prenosi Tanjug.

Ministarstvo finansija također predviđa pad potrošnje stanovništva za 10-ak posto ove godine, pri čemu će domaćinstva iz predostrožnosti povećati štednju za najmanje 100 milijardi eura, naveli su Reutersovi izvori.

Za industriju 40 milijardi eura

U prijedlogu dopunskog budžeta, koji bi trebao biti predstavljen iduće srijede, izdvojeno je 40 milijardi eura podrške za industriju, i to za turistički, automobilski, zračni i tehnološki sektor, u obliku zajmova i direktnih davanja iz državnog budžeta, rekli su izvori u Ministarstvu finansija.

Vlada je već predstavila planove za turizam i automobilsku industriju, a narednih dana namjerava razraditi planove za avijaciju i tehnologiju.

Izvor: Agencije