Oglasi

Javne licitacije za uzimanje stana pod najam

Podstanari dobijaju povoljan i siguran najam, država se tako rješava troška, a i dodatno zaradi.

62xiyXOpx8w

Hrvatska Vlada građanima odnedavno na javnim licitacijama nudi državne stanove za najam - 18 je već dobilo nove podstanare, a 14 novih je ponuđeno danas.

Riječ je o stanovima koju su prazni i troše novac iz budžeta. Javnu dražbu ured, koji upravlja državnom imovinom, smatra dobitnom kombinacijom.

Podstanari dobijaju povoljan i siguran najam, država se tako rješava troška, a i dodatno zaradi.

Samo deset minuta hoda od centralnog zagrebačkog Trga bana Jelačića nalazi se stan od 30 kvadratnih metara koji je država na kraju licitacije iznajmila za 180 eura mjesečno. Tri puta više od početne cijene.

Novinarka Al Jazeere Ana Mlinarić, koja se javila iz Zagreba, ističe kako „ovaj zahtjeva najmanje ulaganja od 14 ponuđenih“.

„Vlasnik koji je prije ovdje živio uložio je i do desetak tisuća eura. Primjerice potpuno je nova PVC stolarija, uvedeno je centralno grijanje, nove su pločice, ali i laminati“, kaže ona.

Dva eura po kvadratu

Za drugi navodi kako je u jednako atraktivnoj lokaciji, ali je u znatno lošijem stanju.

„Posljednji je vlasnik ovdje živio prije nekih desetak godina i stan, primjerice, nema grijanja. Dovest ga u neko pristojno stanje procjenjuje se da bi trebalo uložiti oko 40.000 eura“, dodaje Mlinarić.

Uprkos ulaganju, sto na licitaciji je bio prepun ponuda za najam državnih stanova - početna cijena dva eura po kvadratu za stan u centru Zagreba.

„Dali smo jednu realnu cijenu, znači recimo 50 posto od ove nominalne početne. Više se ne bi isplatilo, stan je u dosta lošem stanju, nema ni kupaonice, sve je užas... Vlaga čak. Lijepa je vila, lijepa je lokacija, to privlači, ali u taj stan treba puno uložiti da bi se u njemu živjelo u današnje vrijeme“, kaže Goran Palaček koji je predao ponudu.

„To su stari stanovi, tko zna koliko to nije održavano, ali stan- k'o stan. Bolje to nego ovako kod privatnih iznajmljivača", smatra drugi učesnik licitacije.

Mogućnost otkupa

Ove stanove država iznajmljuje na pet godina što nijedan privatni iznajmljivač, kažu, ne nudi.

„Nama je osnovni princip tko uredno podmiruje obveze i najma i režijskih troškova, da nema bojazni da bi ga netko mogao istjerati iz toga stana. I mislim da ne postoji toliko interes za otkup stanova koliko postoji interes za jedan duži najam, da osoba može ostat u tim stanovima“, kazao je Alen Čičak iz Ureda za upravljanje državnom imovinom.

No, većina zainteresiranih tvrdi suprotno. Nadaju se kako će ipak moći otkupiti stan nakon pet godina najma.

„Svi su derutni, mora se puno raditi na njima, pa ne znam koliko se to isplati. Samo se isplati ako država da u otkup te stanove“, kaže Selvin,

Državni ured kaže - za sada to nije opcija. Ali zato pripremaju nove konkurse uz dvadesetak stanova po licitaciji. Današnja je bila uspješna, samo jedan stan ostao je bez ijedne ponude.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.