Javna tajna – seksualno uznemiravanje na britanskim univerzitetima

Više od 1.800 britanskih studenata doživjelo je neki oblik seksualnog uznemiravanja (Reuters)

Seksualno uznemiravanje univerzitetskog osoblja “javna je tajna” koja je potisnuta u kampusima u Velikoj Britaniji, navodi se u izvještaju Nacionalne unije studenata Velike Britanije. Izvještaj, objavljen u saradnji s organizacijom Grupa 1752, predstavlja prvu takvu anketu u Velikoj Britaniji, koja je prikupila podatke iz četiri fokus-grupe, uključujući bivše i aktuelne studente iz cijele zemlje.

U okviru izvještaja pod nazivom “Snaga u akademiji: Seksualno uznemiravanje osoblja u visokom obrazovanju u Velikoj Britaniji” ispitanicima su postavljana pitanja o seksualnom uznemiravanju, od neželjenih seksualnih naznaka i dodirivanja do teškog seksualnog uznemiravanja, kao što su silovanje i seksualni napadi u okviru kampusa. Prema istraživanju, četiri od deset studenata doživjela su najmanje jedan incident seksualnog uznemiravanja od osoblja, dok ih je pet posto navelo da znaju za nekoga ko je bio žrtva uznemiravanja. Jedan od osam učesnika odgovorio je da je doživio neugodna dodirivanja osoblja.

Među žrtvama seksualnog uznemiravanja većinu predstavljaju žene – 15,6 posto, dok sedam posto ispitanika koji potvrđuju iskustvo seksualnog uznemiravanju čine muškarci. Šezdeset posto ispitanika izjavilo je da su izvršioci bili muškarci, ukazujući ne samo na rodnu dimenziju seksualnog zlostavljanja od osoblja do učenika nego i na eksploataciju nejednakih odnosa moći na kampusu.

Prijavu seksualnog uznemiravanja izvršio je samo jedan od deset ispitanika. Devedeset posto ispitanih prijavilo je barem jedan način na koji smatraju da ih institucije nisu uspjele zaštititi, bilo zato što su uskratile svoja iskustva ili nisu adekvatno odgovorile. Devedeset posto ispitanika navodi da se osjeća da su ih institucije iznevjerile, bilo zbog činjenice da su se oglušile o njihove prijave ili zbog toga što nisu adekvatno postupile u rješavanju problema.

Kultura nekažnjivosti

U izvještaju “Izmjena kulture”, koji je Nacionalna unija studenata objavila u novembru 2016, ispitivano je nasilje nad ženama, uznemiravanje i zločini iz mržnje u kampusu, ali su izostavljeni slučajevi nepropisnog ponašanja osoblja prema studentima. Upravo zbog neuspjeha da se problem dublje ispita i pojave tendencije ka zataškavanju skreće se pažnja na slučajeve kulture nekažnjivosti u kojoj univerziteti u Velikoj Britaniji namjerno zatvaraju oči pred slučajevima zlostavljanja, navodi Hareem Ghani iz Nacionalne unije studenata.

“Jedna stvar na koju izvještaj ukazuje jest da nema nikakvih posljedica za ovakvo ponašanje. Žene naglašavaju način na koji su nesrazmjerno pogođene seksizmom i seksualnim nasiljem u univerzitetskim kampusima već duže vrijeme”, kaže Ghani.

Nakon slučaja dr. Leeja Saltersa, koji je na Univerzitetu u Sussexu bivšu postdiplomsku studenticu Allison Smith podvrgao zlonamjernim epizodama nasilja, taj univerzitet ipak je dozvolio profesoru da nastavi održavanje nastave deset mjeseci nakon što je uhapšen. Tada su mediji prvi put obratili pažnju na problematiku zlostavljanja na relaciji profesor – student.

To je značilo da su se neke obrazovne institucije osjećale primoranima reagovati, kao što se desilo na tom univerzitetu. Za Ghani, međutim, takva reakcija samo je provođenje politika koje nemaju stvarnih rezultata i ona predstavlja samo podstrek za poštedu osoblja i smanjenje štete po reputaciju.

“Iz ovog izvještaja želimo dobiti da univerziteti i institucije prihvate odgovornost, a ne da prebacuju krivicu samo na određene pojedince”, zaključila je Ghani.

Izvor: Al Jazeera