Javna tajna: Kako je Dubai postao globalna mašina za prljavi novac

Dubai je potpisao sve konvencije protiv pranja novca i utaje poreza kako bi popravio svoju 'moralnu reputaciju' (EPA)

U okviru istrage poznate kao “Dubai Papers”, francuski magazin Le Nouvel Observateur (L'obs) objavio je intervju s advokatom Williamom Bourdonom, predsjednikom francuskog Udruženja za ekonomski kriminal Sherpa, u kojem kaže kako je “Dubai postao globalna mašina za pranje prljavog novca”.

Bourdon naglašava da je uloga Dubaija kao centra za pranje prljavog novca već duže vrijeme “javna tajna”.

Dodaje da je ovaj grad, koji je postao simbol globalizacije, uspio vrlo vješto privući ovakav novac koristeći svoj imidž atraktivnog grada i arhitektonskog simbola pretjerane modernosti, koji privlači turiste iz cijelog svijeta.

Poslovni ljudi masovno posjećuju ovaj grad te obilaze međunarodne sajmove koji se u njemu održavaju.

Bogatstvo iz Kine, Rusije, Afrike i Evrope

Bourdon je skrenuo pažnju da je ovaj grad iskoristio uspjeh svog liberalnog modela kao štit za drugu, manje ružičastu stvarnost: da se pretvorio u jedan od najvećih strojeva na svijetu za pranje prljavog novca.

Magazin Le Nouvel Observateur otkrio je u svojim istragama o “Dokumentima iz Dubaija” kako funkcionira sistem pranja novca u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, za čim je posegnuo i Sebastien de Montessus, bivši šef Odjela za rudarstvo u francuskoj energetskoj firmi Areva, kako bi oprao ilegalno stečeni novac.

Međutim, Bourdon je naglasio u intervjuu s novinarkom Caroline Michel-Aguirre da se pranje novca dramatično proširilo.

Dubai je imao velike koristi od toga što je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj – OECD pooštrila zakone o poreznim utočištima, postajući time raj za one koji bježe od plaćanja poreza u svojim zemljama.

Bogatstvo iz Kine, Rusije, Afrike i Evrope pronašlo je utočište u Dubaiju.

Bourdon to smatra “šizofrenijom” globalizacije koja se očituje u ovom gradu.

S jedne strane, svijet ima arsenal uvjerljivih zakona na papiru za borbu protiv korupcije, a s druge strane, čini se da se stare prakse nisu promijenile, barem kad je riječ o Dubaiju.

Tamna strana globalizacije

To što je Dubai potpisao sve konvencije protiv pranja novca i utaje poreza, smatra ovaj advokat, nije ništa drugo nego pokušaj da popravi svoju “moralnu reputaciju”.

Na pitanje šta se može učiniti kako bi se riješio ovaj problem, advokat kaže da ono što se dešava u Dubaiju ilustrira tamnu stranu globalizacije, koja izgleda uvijek ostavlja puteve za zaobilaženje pravila.

Ovo je očito ogroman izazov za nevladine organizacije, smatra Bourdon, što znači da promjena može doći samo iz duboke preobrazbe političke kulture samih lidera u Dubaiju.

Ideja da sankcije mogu imati utjecaja na Dubai za sada ostaje čista fantazija.

Izvor: Agencije