JAR otvara sudove za seksualne zločine

Vlada Južnoafričke Republike (JAR) najavila je da će do kraja godine osnovati 22 suda za suđenje seksualnim prestupnicima.

Ovakvi sudovi počeli su s radom prije 20 godina, ali su nakon kratkog remena zatvoreni zbog nedostatka sredstava i nepripremljenog osoblja.

Ipak, najveći problem i dalje je činjenica da se većina žrtava ne usuđuje prijaviti zločin.

„Mnogima, posebno djevojkama, nije lako reći nekome da su silovane. Moja prijateljica je silovana kad je imala 14 godina. Roditeljima je rekla tek sa 20. Godinama nikome nije mogla reći šta joj se desilo. Jednostavno je šutjela i onda, kad je rekla roditeljima, ništa se nije desilo. Ta osoba nikad nije kažnjena”, kaže jedna djevojka, koja ne krije radost zbog osnivanja sudova za seksualne prestupnike.

Aktivisti kažu da Južnoafrička Republika ima jednu od najviših stopa silovanja u svijetu.

Najopasnija zona za žene

„Osim ratnih zona, ovo je naopasnija zemlja na svijetu za žene. Međutim, uvjereni smo da se većina silovanja nikad ne prijavi i da nemamo potpune informacije o broju žrtava ovog zločina”, kaže Bonita Meyersfeld sa univerziteta u Witswatersrandu.

Ubistvo 17-godišnje A'niiin Bojsen, početkom ove godine, našlo se na naslovnicama širom svijeta. Djevojka je silovana i pretučena.

Umrla je šest sati nakon što je prebačena u bolnicu. Mediji svakodnevno izvještavaju o silovanju žena i djece, ponekad čak i beba.

„Ovdje je potrebno promijeniti način razmišljanja. Jedan muškarac, nedavno uhapšen zbog silovanja kćerke, izjavio je da ne misli da je uradio nešto pogrešno. Kaže da ju je odveo u spavaću sobu i da nije smatrao da je siluje. Dodao je kako je njegovo pravo da nauči svoju kćerku šta je seks”, kaže reporterka Al Jazeere Haru Mutasa.

Zvaničnici kažu da će sudovi imati posebne prostorije u kojima će žrtve i svjedoci moći svjedočiti u privatnosti, a službenici će proći posebnu obuku o pomaganju žrtvama silovanja.

Mnogi Južnoafrikanci se nadaju da će ovi sudovi pomoći da više počinilaca bude osuđeno, ali i ohrabriti žrtve da prijave silovanje i druge oblike seksualnih zločina.

Izvor: Al Jazeera