JAR: Otpušteno 12.000 rudara štrajkača

Policija je bila angažirana u gušenju demonstracija proteklih sedmica u Rustenburgu (GALLO / Getty)

Anglo American Platinum, prvi svjetski proizvođač platine, objavio je u petak da je otpustio 12.000 radnika, sudionika trosedmičnog ilegalnog štrajka.

Štrajkovi već dva mjeseca potresaju Južnoafričku Republiku (JAR) i donose goleme gubitke rudarstvu, glavnom sektoru vodeće afričke privrede.

Anglo American Platinum je saopćio  da su mu ilegalni štrajkovi nanijeli štetu od oko 63 miliona eura, prenosi Hina.

Štrajkovi organizirani bez sindikalnog vodstva, od 12. septembra blokiraju rudnike u Rustenburgu, poprištu najtežih sukoba od ljeta, gdje grupa zapošljava 28.000 osoba.

Rudari traže veliku povišicu plata, do 1.450 eura mjesečno, što je triput više od sadašnjih oko 400 eura.

Štrajkovi su se proširili i na rudnike u susjednoj pokrajini Limpopo.

Štrajk se širi

Štrajkuje i 22.000 vozača kamiona, a od iduće sedmice mogli bi im se pridružiti zaposleni u željezničkom i autobuskom prijevozu.

Radnici štrajkuju bez dozvole, jer optužuju moćne sindikate za saradnju s poslodavcima, velikim multinacionalnim kompanijama.

Njihovi su štrajkovi praćeni nasiljem od sredine augusta s 48 mrtvih, od čega 34 rudara koje je ubila policija u rudniku Marikana.

Stanje donosi velike ekonomske gubitke i sve su glasnija propitivanja sposobnosti vladajuće stranke Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) da se nosi s krizom, piše Reuters.

Nasilje zbog štrajka i pokolja rudara najveći je izazov u postaparthejdskoj Južnoafričkoj Republici.

Sindikati su se  obavezali podržati ANC, a on zauzvrat omogućiti vrlo skroman rast plata, tako da se ne ugrozi poslovanje velikih međunarodnih kompanija.

U štrajku je 100.000 ljudi, piše agencija AFP i dodaje da JAR ima 80 posto svjetskih zaliha platine i četvrti je svjetski proizvođač zlata.

Izvor: Agencije